Pészah ünnep a Kiskunhalasi Zsidó Hitközségben – Képek

Március 30-án, pénteken kezdődött a pészah ünnepe. A zsidóság az egyiptomi kivonulásra, a rabszolgaságból való szabadulásra és a tizedik csapás elkerülésére emlékezik. A Kiskunhalasi Izraelita Hitközség széder estéjén modernebb változatban, egy képzelt rádiós körkapcsolásban idézték fel a kivonulás  történetét a hitközség fiataljai.

Az ünnepnek négy elnevezése van.

• Hág hápészách, a Szentélyben bemutatott bárányáldozatra utal
• Hág hámácot, a pászka ünnepe
• Hág hááviv, a tavasz ünnepe
• Hág háchérut, szabadulásunk ünnepe,

Az ünnep Niszán hónap 14-én kezdődik, és 8 napig tart.

A legtöbb szabályt ezen az ünnepen kell betartaniuk a zsidóknak, olyannyira, hogy már egy hónappal előbb meg kell kezdeni az előkészületeket. Alapos takarítás, kóserolás, kovászos és kelt ételek eladása, lecserélése.
Hagyományos széderesteken veszünk részt. A széder, héber szó, rendet jelent. Ugyanis a vacsora egy meghatározott rendben zajlik le. Teljesítjük „és meséld el gyermekeidnek!” parancsolatát, mely azt jelenti, hogy az egyiptomi kivonulás történetét nemzedékről nemzedékre el kell mesélni a gyermekeinknek, mintha mi magunk is ott lettünk volna!

A szimbolikus ételek ezen az estén: a szédertálon megtalálható tojás, mely a gyászra és az élet körforgására utal, a csirkenyak, mely a kinyújtott karra és erős kézre emlékeztet bennünket az Ö-rökkévaló kapcsán. De találhatunk még egy dió, bor, alma keveréket, mely a vályogra emlékeztet bennünket, amit őseink vetettek Egyiptomban. A torma a keserű életet szimbolizálja, míg a tavaszt a retek, zeller vagy a petrezselyem. Az asztalra teszünk még egy pohár sós vizet, mely a szolgaság házában hullajtott könnyeket szimbolizálja.
De ejtsünk néhány szót a maceszről vagyis a pászkáról!

A zsidók oly gyorsan kellett elhagyniuk Egyiptomot, hogy a tésztájuknak nem volt ideje megkelni. Ezért fogyasztunk 8 napon keresztül kovásztalan kenyeret, vagyis pászkát. A lisztből és vízből álló tészta. A különlegessége abban rejlik, hogy a sütését 18 percen belül kell megkezdeni, hiszen ez idő után a tésztában olyan erjedési folyamatok indulnak el, melyek után már nem számít kósernak az ünnep szabályai szerint.

Ritter Nándorné / Halasinfo / Képek: Juhász D. Géza

 

További hírek a témában