Átadták a felújított Cigány Közösségi Házat Kiskunhalason

A Cigány Közösségi Ház nemcsak kívülről és belülről újulhatott meg, hanem rengeteg közösségi, felzárkóztató és fejlesztő programmal és élettel fog megtelni.

Kép: Szilágyi Pál Ferenc

A Cigány Közösségi Ház nemcsak kívülről és belülről újulhatott meg, hanem rengeteg közösségi, felzárkóztató és fejlesztő programmal és élettel fog megtelni. Rostás László Cigány Közösségi Ház nevet viseli a Vidékfejlesztési Programból elnyert támogatásból felújított Cigány közösségi Ház Kiskunhalason.

Ezzel a gesztussal is méltó emléket szeretne állítani a halasi cigányság, a Kiskunhalasi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat és a halasi önkormányzat Rostás László személyének, aki az első elnöke volt a Cigány Kisebbségi Önkormányzatnak a 90-es évektől, mely címet egészen tavalyi évben bekövetkezett tragikus haláláig viselhetett. Rostás László nem csak Kiskunhalas, hanem a megyei és országos cigányság egyik meghatározó szereplője volt.

Az ünnepélyes köszöntők után a megáldott és megszentelt épület előtt, jelképesen szalagátvágással adták át az épületet a halasi cigányságnak, majd leplezték le Rostás László emléktábláját, és helyezték el az emlékezés koszorúit.

Kép: Szilágyi Pál Ferenc

Ezt követően a Virágzó Tehetség Egyesület ifjú tagjai adtak elő hagyományos cigány táncokból egy repertoárt, majd Ternyák Jenő Pro Urbe díjas fényképész 60-as és 70-es években a cigányság életéről készült fotóiból tekinthettek meg egy igen átfogó képkiállítást.

Szöveg: Bányai Gábor Facebook oldala / Képek: Szilágyi Pál Ferenc

További friss hírek