Click to listen highlighted text!
  Click to listen highlighted text!

Bemutatták az új tankönyveket, tiltakoztak ellenük

Forrás: Facebook

Bemutatták Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) tartalmukban és külsejükben is megújult tankönyveit kedden Budapesten.

Idén áprilisra a legelső kísérleti tankönyveket – miután azokat több száz tanár kipróbálta és véleményezte – a Nemzeti Tankönyvtanács átengedte és az Oktatási Hivatal akkreditálta – jelentette ki Kaposi József, az OFI főigazgatója.

Hozzátette, 2014 októberétől az OFI felelős az állami tankönyvkiadásért, tavaly tízmillió tankönyvet gyártottak le, idén pedig ez még tovább bővül, reményeik szerint a 12-13 milliós tankönyvpiacon 11 millió kiadványt az OFI fog az iskoláknak biztosítani.

A papíralapú tankönyvfejlesztéshez kapcsolódik egy digitális fejlesztés is, a Nemzeti Köznevelési Portálon a kísérleti tankönyvek elérhetőek pdf formátumban, valamint találhatók ott filmrészletek, feladatok, amelyek nemcsak asztali gépen, hanem okostelefonon is elérhetők – közölte.

Kojanitz László, az intézet munkacsoport-vezetője hangsúlyozta, az 1., az 5. és a 9. évfolyamon már nem kísérleti, hanem akkreditált tankönyvek érhetőek el. A mostani generáció vizuális igényeihez próbálták közelebb hozni a könyveket, valamint arra törekedtek, hogy a tanulók már az ismeretek megszerzése közben szerepet kapjanak, ne csak a lecke végén kérdezzék őket – fogalmazott.

Egy Facebook-post szerint tiltakoztak a helyszínen a kötelező állami tankönyvek ellen:

Aktivisták az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet eseményén inkább a szabad tankönyvválasztásra hívták fel a figyelmet asokszor silány minőségű, államilag megrendelt „kötelezően választható” tankönyvek helyett!

Közzétette: Utolsó óra – Vészhelyzet az oktatásban – 2016. április 5.

Borosán Beáta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős helyettes államtitkárságának osztályvezetője kiemelte, a nemzeti köznevelésről szóló törvénynek köszönhetően felmenő rendszerben az első négy évfolyam már ingyen kapja a tankönyvet, ez tavaly 650 ezer diákot jelentett, akiknek a családjuk összesen 6,5 milliárd forintot spórolt így meg. Ezt a képet árnyalja, hogy sok tanár mégsem a rossz minőségű ingyenes könyvekből tanít, így sokaknak mégis fizetni kell, hiába jogosultak a támogatásra.

A jövő tanévben az 1,2 millió diák 63 százaléka kapja ingyenesen a tankönyveket – fűzte hozzá.

Elmondta azt is, április 15-én a szülőknek is megnyílik egy felület a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) oldalán, amelyen a szülők online tájékozódhatnak a rendelési folyamatról, valamint ki is tudják fizetni a tankönyveket.

forrás: eduline.hu

További hírek a témában
A szöveg felolvasásához kattintson