Brutális rongálás Kecelen

Vandalizmus áldozata lett szombat éjjel Kecel egyik legnevezetesebb látványossága, a „Leány Nappal és Holddal” elnevezésű emlékmű. Ugyan a fiatalok közkedvelt találkozóhelyeként tartják számon a kisvárosi ligetet, közel húsz esztendős fennállása során nem történt még ehhez hasonló eset ebben a térségben.

Az egyedi kialakítású szobrot tartó márvány talapzat kettétört, a bronzszobor ledőlt és megrongálódott. Schindler János, Kecel egykori polgármestere kérdésünkre elmondta, egyértelműen vandalizmus áldozata lett az emlékmű.

Korához képest kitűnő állapotban volt, sosem esett áldozatául az időjárás viszontagságainak. A 20 millió forint értékű emlékmű környéke jelenleg is tele van szeméttel, így arra lehet következtetni, fiatal társaság követte el a brutális rongálást. Az elmúlt hétvége történéseinek következtében körülbelül másfél-két milliós kárral számolhatunk, csak a szobor helyreállításának esetében.


Képek: Hiros.hu

Az összes törmeléket elszállították, az önkormányzat tulajdonában vannak. Jövő év elején Győrbe szállítják a maradványokat, ahol az eredeti alkotója renoválja a művet, a talapzatot pedig szintén az egykori készítő fogja rendbe hozni. Eddig térfigyelő kamera és a polgárőrség sem őrizte különösképpen a területet, de a jövőben mindenképpen alkalmazzák majd ezeket a terület és a lakosság biztonsága érdekében.

Lebó Ferenc, szobrászművész alkotása az államalapítás 1000. és Jézus Krisztus születésének 2000. évfordulójára készült, majd 2001. augusztus 12-én, nemzeti ünnepünk előtti napokban adták át. Az ötlet Schindler János, akkori polgármester fejéből pattant ki, aki valami egyedit és különlegeset álmodott meg a jeles évfordulók alkalmából. Végül egy érdekes kompozíció született meg: egyik kezében Napot, másikban Holdat tartó, gyönyörű női alak. Nem csak a Világegyetem körforgását, Magyarország létezését szimbolizálja, a hal megjelenésével egyházi kötődése is van az alkotásnak. Remélik, hamarosan újra az eddigi állapotában tündökölhet a remekmű.

hiros.hu