Célba érnek a tekós logisztikusok

Négy évvel ezelőtt vette fel képzési kínálatába a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium a logisztikai ügyintéző képzést. Az intézmény ekkor némiképp idegen területre lépett, bár a kereskedelem és a közgazdaság terén is megvolt a komoly szakmai háttér az alap- és az érettségi utáni szakképzésekben is.

Az új szakmacsoport bevezetésének szükségességét Téglás László igazgató úr indokolta meg: „Az iskola több, mint két évtizedes képzési múltjában egy igen sikeres és országosan is elismert szakképesítés segítette a fiatal agráros diákokat jövedelmező életpályákhoz. Az évek alatt sokszor elnevezést váltott agrár-áruforgalmazás volt ez a szakterület. Minden tanév országos szakmai tanulmányi versenyének döntőjében a dobogót tekós diákok uralták. Az agrár-áruforgalmazó technikus képzés a törvényi változások miatt átalakult. A Rákóczi e terület olyan méltó folytatását kereste, amely a kiváló tárgyi és személyi feltételek, tapasztalatok magasabb szintű továbbhasznosítását tehették lehetővé. Így találtuk meg a logisztikai ügyintéző, emelt szintű szakképesítést, ami valójában az agrár-áruforgalmazás kiterjesztését jelenti minden árutípusra.” Hozzátette: „Az elmúlt tanévben mindehhez hozzákapcsolódhatott a szállítmányozás nagy területe is, így a kezdődő tanévben már a logisztikai és szállítmányozási ügyintéző szakképesítést választhatták a diákok.”

Immár két évfolyam tett sikeres szakmai vizsgát, és a jelenlegi osztályok is magas létszámokkal tanulják a szakma alapjait. Jelentkezőkben tehát nincs hiány, ami mint lentebb látható, nem is véletlen.

– A logisztikai- és szállítmányozási ügyintéző már ma is keresett, biztos megélhetést nyújtó szakma, és a jövő miatt sincs ok az aggodalomra, hiszen hazánkban is egyre-másra szaporodnak az óriási logisztikai központok, illetve folynak olyan nagyberuházások, amelyek egészen biztosan jó néhány logisztikai ügyintézői állást jelentenek a jövőben – mondja Balanyiné Mosolygó Julianna, szakmai tanár.

A Rákóczi által kínált logisztikai- és szállítmányi ügyintéző képzés nappali tagozatos. Felvételi vizsga nincs, azonban a beiratkozás feltétele a meglévő érettségi bizonyítvány. A képzés végén a hallgatók eredményes írásbeli és szóbeli vizsgát követően OKJ-s felsőfokú szakképesítést szereznek.

A tanulók a képzés során kötelező nyári szakmai gyakorlaton vesznek részt vállalkozásoknál, ahol nemcsak a szakma napi rutinjával ismerkedhetnek meg, de kapcsolatokat is építhetnek. A nyári gyakorlatom során annyira megelégedtek a munkámmal, hogy felajánlották nekem, dolgozzak iskola mellett délutánonként és hétvégente egy műszaki boltban. – értékelte a gyakorlat hasznát Pleszkán Dániel végzős tanuló, hozzátéve: – Legfőbb feladataim közé tartozik a leadott megrendelés szerinti beérkezett árumennyiség és minőség leellenőrzése, a termékek megfelelő elhelyezése a raktárban és az árutérben, tájékoztatók felhelyezése a vásárlók számára a gépeken, a vevők tájékoztatása az érdekelt termékről, kiszállítás és üzembe helyezés. Tehát a megrendeléstől egészen a végső fogyasztóhoz történő folyamat nyomon követése. A logisztikai képzés alatt megtanultam a helyes raktározási, szállítási módokat, a hozzájuk kapcsolódó fogalmakat és kérdőív elemzés segítségével az igényfelmérést is kipróbálhattam terepen, fejlesztettem a kommunikációs készséget. Hasznos dolgokat tanultam mind elméleti, mind gyakorlati szinten.

A Rákócziban megszerzett bizonyítvánnyal és kellő ambícióval a fiatalok könnyen találhatnak állást a munkaerőpiacon. Szikora Rebeka több, mint fél éve dolgozik egy szállítmányozó cégnél. Feladatai közé tartozik az adminisztráció, a megbízókkal és a sofőrökkel való kapcsolattartás, a fuvarokmányok ellenőrzése, számlák készítése és az átutalások intézése is. – Emellett fokozatosan betekintést nyerek a speditőrködésbe, azaz a fuvarszervezésbe. Fontos feladat az útvonal nyomon követése, megfelelő import keresése és egy körfuvar hasznának kiszámítása az autópályadíj figyelembe vételével. – teszi hozzá Rebeka. – A két éves logisztikai szakképzés megfelelő alapot nyújtott ahhoz, hogy ebben a szakmában gyakornokként el tudjak helyezkedni és hasznos munkát tudjak nyújtani.

Ahogy a visszajelzésekből is látszik, érdemes a Tekó logisztikai képzését választani, mert széles körű ismereteket ad és jó munkaerőpiaci lehetőségeket teremt a szakma iránt érdeklődő végzett tanulóknak.

„Szándékunk szerint a 2017/18-as tanévben is várjuk a frissen érettségizett diákokat erre a megújult, bővített szakképzésre” – mondta el Téglás László igazgató.

Dávid Géza

További hírek a témában