Csábi Bettina felfüggesztett börtönt kapott

Fotó: Bús Csaba

Gabonával üzletelő adócsaló bűnszervezet ügyében hirdetett ítéletet kedden a Kecskeméti Törvényszék. A kilenc vádlottból öten kaptak letöltendő börtönbüntetést, négy vádlottat – köztük Csábi Bettina korábbi többszörös ökölvívó és kick-boksz világbajnokot – felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt a bíróság.

A vádlottakat általában folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntettében és magánokirat-hamisításban találta bűnösnek dr. Hadnagy Ibolya büntetőtanácsa. Több vádlottat felmentett a bíróság egyes vádpontok alól.

A vádlottak büntetése:

Koller István (elsőrendű vádlott) – 4 év 6 hónap börtön; 16,6 millió forint vagyonelkobzás
Csábi Bettina (másodrendű) – 2 év börtön, 4 év próbaidőre felfüggesztve; 9,5 millió forint vagyonelkobzás
B. Hajnalka (harmadrendű) – 5 év börtön; 16,6 millió forint vagyonelkobzás
K. László (negyedrendű) – 4 év börtön, 7,3 millió forint vagyonelkobzás
M. Tamás (ötödrendű) – 3 év 6 hónap börtön; 7,3 millió forint vagyonelkobzás
B. Péter (hatodrendű) – 2 év börtön, 5 év próbaidőre felfüggesztve, 18 millió forint pénzbüntetés
H. Zsolt (hetedrendű) – 2 év börtön, 5 év próbaidőre felfüggesztve, 12 millió forint pénzbüntetés, 7,2 millió forint vagyonelkobzás
A. István (nyolcadrendű) – 2 év 3 hónap börtön
B. Zoltán (kilencedrendű) – 1 év 6 hónap börtön, 3 év próbaidőre felfüggesztve

Érdekesség, hogy több vádlottól lefoglalt a bíróság közel 20 millió forintot, az összesen 40 millió forint bűnjelpénz kiadását elrendelte a büntetőtanács, de a vagyonelkobzások, pénzbüntetések, bűnügyi költségek biztosítására egyben vissza is tartja a törvényszék a milliós összegeket.

Korábban írtuk:

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség vádirata szerint az elsőrendű vádlott, K. István, volt felesége, Csábi Bettina (ő volt a másodrendű vádlott), valamint az ügy harmadrendű vádlottja, B. Hajnalka még 2010 nyarán állapodtak meg abban, hogy bűnszervezetben összedolgozva szlovák gazdasági társaságok felhasználásával nettó áron gabonát vásárolnak Romániában, amelyet aztán Magyarországon belföldi áruként értékesítenek. Eleinte egy kft. nevében adták el az árut, később pedig további öt, ugyancsak általuk irányított vállalkozás nevében végezték a gabona értékesítését. A  közösségi beszerzés keretében Romániában megvett áru vevői bajai és Baja környéki gabona-nagykereskedő gazdasági társaságok voltak, akik az ellenértéket banki úton egyenlítették ki.

Az ügyészség úgy vélte, a vádlottak célja az adózatlanul behozott és Magyarországon értékesített gabona után a belföldi értékesítést terhelő áfa meg nem fizetése volt. Ennek érdekében a belföldi vásárlás látszatát keltve, a beszerzést terhelő áfát levonták az értékesítést terhelő áfából, és valótlan tartalmú adóbevallásokat nyújtottak be az adóhatósághoz.  Mindezt 2010 augusztusától 2011 novemberéig  tették úgy, hogy a feladatokat egymás között összehangolták, megosztották.

A vádhatóság szerint a bűnszervezetet Koller István és a harmadrendű vádlott nő hozták létre, majd felkutattak olyan személyeket, akik a fiktív gazdasági társaságokból álló hálózatot kiépítették. Ezek a néhány hónapig használt kamucégek a számlázásban, a fiktív fuvarlevelek bélyegzésében, továbbításában, az átutalásokban, a készpénz felvételben, a gabona felvásárlásban és továbbértékesítésben, a pénz továbbításában működtek közre. Az ügyészség szerint a bűncselekményeket a legapróbb részletekre is megtervezték és ez alapján hajtották végre.

A vádirat arra is kitért, hogy az adócsalás elkövetéséhez felhasznált gazdasági társaságok 2010 szeptemberétől 2011 áprilisáig az első-, másod- és harmadrendű vádlottak utasításainak megfelelően végezték tevékenységüket, innentől kezdve K. István – B. Hajnalkával való konfliktusát követően – nem vett részt a bűnszervezet működésében, azt a harmadrendű vádlott koordinálta.

Fotó: Bús Csaba

Csábi Bettina szerint nem bűnös

– Nem vagyok bűnös. Nem tudom értelmezni a megyei főügyészség vádiratában foglaltakat, nem igaz az, ami benne le van írva. Nem értem, miért emeltek vádat ellenem, nem értettem már a nyomozás során sem, hogy mit akarnak tőlem – jelentette ki Csábi Bettina 2014 májusában a bíróságon tett vallomásában. A jogi egyetemet végzett korábbi bokszolónő többek között azt hangsúlyozta, hogy a gabonaforgalmazáshoz neki nem volt semmi köze, ezt cégükben volt férje végezte. Koller Istvánhoz tartoztak a könyveléssel, adóbevallással kapcsolatos teendők is. Csábi vallomása szerint végig abban a hiszemben volt, hogy minden teljesen legálisan, szabályosan zajlik a kft.-nél, a gabonaforgalmazásról nem volt érdemi tudomása, nem látta át, hogy melyik tétel honnan jött, hova került eladásra.

A vádhatóság egyébként mind a 9 vádlott esetében szabadságvesztés kiszabását kérte a bíróságtól. Ezen túlmenően Csábi Bettinától 147 milliós, a férjétől 315 millió  forintos, a többi 7 vádlottól összesen 2 milliárd 510 millió forintnyi vagyonelkobzást kezdeményeztek.

baon.hu, H. I.

További hírek a témában
Warning: Unknown: Failed to write session data (memcached). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (127.0.0.1:11211) in Unknown on line 0