Demonstráció volt ma a könyvtárnál

 

„Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik.” Gróf Széchenyi István sokat idézett megállapítása ma is megállja a helyét, de korunkat mégsem a kiművelt emberfők sokasodása, hanem fogyatkozása jellemzi. – hangzott el ma délelőtt a Martonosi Pál Városi Könyvtár előtt tartott demonstráción.Kiskunhalas is bekapcsolódott abba az országos tiltakozó megmozdulásba, amelynek célja felhívni a figyelmet a kulturális szféra “közmunkásainak” évek óta elmaradt bérrendezésére.

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete felhívására ma este – két nappal a magyar kultúra ünnepe előtt – az ország kulturális közalkalmazottai demonstrálnak Budapesten. A „Gyújts fáklyát a magyar kultúráért” című megmozdulásban Debrecentől Zalaegerszegig, Nyíregyházától Kaposvárig, Győrtől Szegedig számtalan település könyvtárosai, muzeológusai, levéltárosai és közművelődési szakemberei csatlakoztak ehhez a kezdeményezéshez.

Az országos megmozdulást más érdekvédelmi szervezetek is támogatják, köztük a Művészeti Szakszervezetek Szövetsége, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete és Pedagógusok Szakszervezete is.

Bár a közszolgálatban dolgozók reálkeresete 2008 óta egyharmadával csökkent, a 2015-ös költségvetésben sem szerepel számunkra béremelés. Az eddigi közalkalmazotti béremelésből kimaradt ágazati szakszervezetek minden javaslatát elutasítás fogadja, és félő, hogy ez a jövőben is így lesz.

DSCF8874-001

– Hiába, hogy a könyvtár működése, a könyvek és újságok beszerzése az önkormányzat részéről biztosított, ma már nem kell összekoldulnunk a város vállalkozóitól annak fedezetét, hogy a hozzánk betérő olvasóink hozzáférjenek legalább a frissen megjelent sajtótermékekhez – ilyen időszak is volt – de az alacsony bérrel együtt a tudásunk és a tevékenységünk is leértékelődik. 

Nem szeretnénk, hogy a „maradék elv” egy megcsontosodott, általánosan elfogadott szemléletté váljon a kultúra területén és a kulturális intézményekben dolgozók törvényi szintű bérrendezésének területén. Mert könyvtár nélkül nincs esélyegyenlőség, múzeum nélkül nincs nemzeti emlékezet, levéltár nélkül nincs hiteles nemzeti múlt, közművelődés nélkül nincs nemzet – mondta beszédében Horváth Etelka.

További hírek a témában