Elismeréseket adtak át a halasi kórházban a Semmelweis-nap alkalmából

A névadó Semmelweis Ignácra emlékeztek a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban is. A kormány 2018-at Semmelweis-emlékévnek nyilvánította a legendás orvos születésének 200. évfordulója alkalmából. A halasi kórház egész éves rendezvénysorozattal kapcsolódott be a Semmelweis-emlékév ünneplésébe.

Semmelweis 160 évvel ezelőtt közölte az Orvosi Hetilapban a gyermekágyi láz kóroktanát. Felismerte, hogy a gyermekágyi lázat az orvosok okozzák azzal, hogy boncolás után kézfertőtlenítés nélkül mennek át a szülészeti osztályra. Több vegyszer kipróbálása után 1847 tavaszán a klórmeszet választotta fertőtlenítőszernek. Intézkedései rendkívül népszerűtlenek voltak. Rendelkezései nyomán azonban a gyermekágyi lázban elhaltak aránya az orvosok szülészeti osztályán kisebb lett, mint a bábákén. Semmelweist azóta az anyák és az újszülöttek megmentőjeként ünneplik minden év július 1-jén, a születésnapján.

– Az egészségügyben – ahogy a nagy előd tette – a beteg biztonsága kiemelkedő jelentőségű – hangsúlyozta köszöntőjében Dr. Szepesvári Szabolcs főigazgató. Szerinte a kézmosásnál ma sincs hatékonyabb és egyszerűbb megelőzés a fertőzések elkerülésére. Ezért a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban jelenleg is dolgoznak egy a kórházi fertőzések megelőzését érintő betegbiztonsági pályázaton, közel 170 millió forintból szeretnének megvalósítani egy beruházást, amely reményeik szerint a kórházi munkatársak és a betegek hasznára válik majd – mondta, hozzátéve, hogy a Semmelweis napon minden egészségügyi dolgozónak jár a köszönet, akik kitartanak a betegek, a hivatásuk, a kórházuk mellett. – Az egészségügyben dolgozók nélkül egy ország összeomlik, ez így van Európa szerte. Magyarországról és Közép-Európából tömegével vonzzák külföldre őket, mert ott sincs elég orvos, ápoló, és nélkülük összeomlana a saját egészségügyük – hangsúlyozta Bányai Gábor, a térség országgyűlési képviselője, aki szerint helytállás, áldozatkészség, és a másokról való gondoskodást jellemezte Semmelweis Ignácot, aki megalkuvás nélkül küzdött az igazáért. Talán ezért választották az egészségügyben dolgozók szakmai ünnepének az ő születésnapját – fogalmazott köszöntőjében.

Az egészségügyi rendszer fejlesztéséhez nélkülözhetetlen a kölcsönös párbeszéd, országos szinten a kormány, helyi szinten az önkormányzat és az egészségügyi szakmai szervezetek között – erről már Fülöp Róbert polgármester beszélt, aki szólt arról is, hogy az idei évtől a halasi Semmelweis Kórház és az önkormányzat együttműködése magasabb szintre lépett. – Olyan közös tenni akarás indult meg, amely eredményeképpen fontos és régóta húzódó ügyek valósulhatnak meg. Új burkolatot kap a kórház mögötti Magyar utcai járda a Csónak utcától a mentőállomásig, a kórházra vonatkozó hosszú távú fejlesztési koncepciót készítünk közösen és együtt keressük a megoldást a kórház körüli parkolási gondok megoldására is – mondta a város vezetője.

A Semmelweis napi ünnepségen közel félszáz dolgozó részesült különböző elismerésben. Blehó Rita gyógytornász, Dr. Rácz-Nagy Ágnes főorvos és Dr. Vancsura János főorvos Kiskunhalas Egészségügyéért Díjat vehetett át a város polgármesterétől. Semmelweis emléklapot kapott: Dr. Ferenc Edit, Kiss István, Komlós Lászlóné, Koromné Pecznyik Izabella, Sisák Gyöngyi, Supka Marietta, Vass Zsuzsanna, Vincze Ibolya Erzsébet, Tóth Tünde, Zsigmond Mihályné. Idén először adtak át igazgatói elismeréseket, valamint többen 20, 25, 30, és 40 éves jubileumi törzsgárda elismerést kaptak.

baon.hu, Képek és szöveg: Pozsgai Ákos

További hírek a témában
Warning: Unknown: Failed to write session data (memcached). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (127.0.0.1:11211) in Unknown on line 0