Előrejelzés: Ilyen idő lesz a hétvégén

So much fun from summer rain

Napközben még meleg léghullámok érkeznek fölénk, az esti órákban azonban már egy újabb hidegfront közelíti meg térségünket. A front érkezése előtt viszonylag magasra, 25 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

Ciklonok áramlási rendszerében változó hőmérsékletű és nedvességtartalmú léghullámok érkeznek a Kárpát-medence fölé, ezért a következő időszakban is folytatódik a meglehetősen változékony, de összességében az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű idő. Napközben egy ciklon előoldali áramlásában meleg léghullámok érkeznek fölénk, így átmenetileg tovább erősödik a nappali felmelegedés, egyre nagyobb területen emelkedik a hőmérséklet 25 fok fölé. A nap nagy részében a napsütés lesz a főszerep, legfeljebb átmenetileg növekedhet meg a fátyolfelhőzet.

Az esti órákban azonban már a ciklon hidegfrontja közelíti meg térségünket, így erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan esők, záporok is kialakulhatnak majd.

Pénteken a hidegfront alakítja időjárásunkat, változékony, szeles, a mainál hűvösebb időre számíthatunk. Eleinte sok lesz felettünk a felhő, kisebb eső, zápor is előfordulhat, majd napközben csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet elvékonyodása, felszakadozása. Az élénk, időnként erős északnyugati szélben 20 fok körüli csúcs hőmérsékletek várhatók.

Szombaton már egy újabb ciklon előoldali, meleg áramlásába kerülünk. Délire fordul felettünk a légmozgás, amellyel ismét melegebb léghullámok érkeznek fölénk. Erősödik a nappali felmelegedés, a legmagasabb hőmérsékletek már elérhetik a 26-27 fokot. Eleinte még lehetnek hosszabb-rövidebb napos időszakok, majd a délutáni órákban egy közelgő hidegfront előjeleként már erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan zápor, zivatar is előfordulhat majd.

Távolabbi kilátások: a hétvégén és a jövő hét elején egy ciklon alakítja időjárásunkat, ezért meglehetősen változékony, gyakran csapadékos időre számíthatunk. A ciklon hátoldalán hűvös léghullámok érkeznek fölénk, így fokozatos lehűlés várható, egyre hűvösebbre fordul az idő.

Kapos.hu, Szalinay Tibor

További hírek a témában
Warning: Unknown: Failed to write session data (memcached). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (127.0.0.1:11211) in Unknown on line 0