Ezer halasi áldozat

Az első világháború kitörésének 101. évfordulóján, július 28-án megemlékezéssel adóztak az áldozatok emléke előtt a kiskunhalasi Hősök szobránál.

A Pásztortűz Egyesület szervezésében emlékműsor, ökumenikus áldás és koszorúzás volt. Végső István egyesületi elnök köszöntő szavai után Horváth László színművész, özv. Kiss Ferencné mondott verset. Légrády Andor történész-könyvtáros beszélt a “Nagy háború” háttéréről, eseményeiről és áldozatairól. Vladár Károly megható katonadalokat adott elő.  Az emlékezést ökumenikus áldás és imádság, majd koszorúzás zárta.

Az 1914. július 28-án az egész világot lángba borító pusztítás csak keveseknek volt jó, és a legtöbb még győztes állam sem volt elégedett az elért eredményekkel. A legyőzött országokban pedig olyan eszmék kaptak lábra, amely még nagyobb romlást hozott a Föld lakóira, mint eddig bármi. A halasiak közül közel ezren vesztek oda.

A itteni családok közül: Babanyeczek, Babók, Benedekek, Brecskák, Darányik, Erdélyiek, Farkasok, Ferrók, Gusztosok, Gyenizsék, Hatháziak, Horváthok, Juhászok, Kissek, Kolompárok, Kovácsok, Lászlók, Modokok, Molnárok, Nagypálok, Némethek, Orbánok, Paor Schmolczok, Papok, Paprikák, Sándorok, Szabók, Tallérok, Takácsok, Tóth Abonyiak, Vargák, Vácziak, Vánok és még sorolhatnánk hosszasan, vesztették el apáikat, nagyapáinkat, férjüket, vőlegényüket, barátaikat…

Ez év őszén, különböző helyszíneken, a Pásztortűz Egyesület szervezésében folytatódnak az első világháborús megemlékezések.

Pásztortűz Egyesület

További friss hírek