Click to listen highlighted text!
  Click to listen highlighted text!

Fizetni kell az utcára kiengedett esővíz után Halason?

A nagyobb nyári záporok idején városrészeket önt el az esővíz Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

A halasi önkormányzat rendeletben szabályozná a magántulajdonú ingatlanokról a közterületekre kifolyó csapadékvíz kezelését, illetve annak visszatartását.

A helyi közgyűlés május utolsó napján tárgyalja az előterjesztést, amely igazán aktuális, hiszen a legutóbbi viharral néhány óra alatt másfél havi csapadéknak megfelelő eső hullott a városra, amit nem tudtak elvezetni a csatornák és özönvíz öntötte el az utcákat.

Múlt héten csütörtökön két zivatarlánc is elérte Halast (melyekről itt és itt írtunk részletesen – a szerk.), nem okozott ugyan komolyabb károkat a lezúduló nagy mennyiségű eső, de rövid időre több helyen megbénította a közlekedést az utakon felgyülemlő csapadékvíz. Az autók tengelyéig ért a víz, több helyen le is robbantak, másutt a szennyvízaknákból feltörő fekália okozott bosszúságot.

Nem új keletű a probléma, a nyári nagyobb esőzések idején egész városrészeket önt el az esővíz. A város belterületén, a lakótelepek környezetében jól kiépült zárt rendszer üzemel, a külsőbb, főként a kertvárosias területeken a csapadékvíz-elvezetési és szikkasztórendszer nem teljesen van kiépítve, illetve meglehetősen hiányos. A régebben kialakult családi házas övezetekben található nyílt szikkasztó árkokat sok helyen betemették és lebetonozták, ezért az intenzívebb záporok idején nem tud elfolyni a csapadékvíz.

Az önkormányzat intézkedési tervet dolgozott ki a probléma hosszú távú kezelésére. Egyebek mellett rendeletben szabályozná a magántulajdonú ingatlanokról a közterületre kifolyó csapadékvíz kezelését. Arra ösztönöznék az ingatlantulajdonosokat, hogy a telkükre hulló csapadékot a telkükön belül kezeljék, ne terheljék vele a közterületi hálózatokat. Emellett a tervezet szerint meg kell keresni a módját annak, hogy a befogadó hálózat fenntartási költségei­hez járuljanak hozzá azok, akik azt igénybe veszik.

A csapadék telken belüli kezelése a közterületi hálózat kímélése mellett fenntarthatósági célokat is szolgál, hiszen a begyűjtött víz öntözésre használható, a lakott területek alatti vízrétegek utánpótlásához hozzájárulhat, így a belterületi vegetációra, ezen keresztül az életminőségre is kedvező hatással lehet – olvasható az előterjesztésben.

Forrás: baon.hu, Pozsgai Ákos

További hírek a témában
A szöveg felolvasásához kattintson