Folytatódik az 55. sz. főút fejlesztése

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában 11,5 tonnás burkolaterősítést és korszerűsítést végzett az 55. sz. főúton Szeged-Baja között, valamint a mórahalmi elkerülő út megépítésével tehermentesítette a várost az átmenő forgalomtól. A kivitelezés a teljes szakaszon 2015 őszén befejeződik, így az 55 sz. főút Szegedtől Mélykútig, közel 60 km-en átkelési szakasz mentessé válik.
A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közleményben tudatta: az 55 sz. főúton Szeged és Mórahalom között az elkövetkező két hónap folyamán – ha az időjárás is engedi – aszfaltozási munkálatok miatt szakaszosan félpályás forgalomkorlátozásokra kell számítani. Körforgalom építés miatt várhatóan április elejétől teljesen lezárják a domaszéki Dózsa György utca-Maros utca és a főút közötti szakaszát.

Ebben az időszakban Domaszék, Szeged felől a Kertész utcán, Mórahalom felől pedig a Deák Ferenc utcán keresztül közelíthető meg. A csomópontban a körforgalom kialakításáig félpályás lezárás lesz. Az autóbusz közlekedésben is változás lesz áprilistól: a Szeged felől érkező járatok a Kertész utcán és a Maros utcán keresztül hajthatnak be Domaszékre a Dózsa György utcába, ahol a kimaradó 55. sz. főúti megállót ideiglenesen a templommal szembe helyezik át. A Mórahalom felől érkező buszjáratokat a változás nem érinti – tudatták a részleteket.

Mint írták: a Mórahalom elkerülő úthoz kapcsolódóan megkezdődik az elkerülő Szeged és a Baja felőli végénél is a már kialakított körforgalmú csomópontok rákötése a főútra. Mindkét helyen félpályás korlátozás lesz érvényben jelzőlámpás forgalomirányítással. Szintén megkezdődik az elkerülő út és a zákányszéki út csomópontjában a körforgalom építése félpályás terelés mellett, itt is jelzőlámpa fogja segíteni a közlekedést.

utjavitas-utfelujitas-3
A Kelebia felé vezető út csomópontjától, azaz a megyehatártól Tataházáig tartó szakaszon jelenleg Mélykút belterületi szakasz átépítése zajlik félpályás korlátozás mellett. Időjárás függvényében a külterületi részeken is hamarosan megkezdődnek szakaszosan az aszfaltozási munkák. Május folyamán elindul az 53.-55. sz. főutak meglévő körforgalmú csomópontjának korszerűsítése is.

Tudatták: Tataháza-Baja között a külterületi részeken jelenleg folyik az aszfaltozás. Hamarosan megkezdődnek az érintett települések – Tataháza, Felsőszentiván, Csávoly – átkelési szakaszainak átépítési munkái is. A korszerűsítés keretében hamarosan megkezdődik Tataházán és Csávolyon is az új körforgalmú csomópont kiépítése. A folyamatban lévő munkálatok miatt a közeljövőben a teljes Bács-Kiskun megyei szakaszon sűrűbben lehet majd félpályás forgalomterelésre számítani. A NIF arra kéri az érintett útszakaszokon közlekedőket, hogy óvatosan, ne megszokásból vezessenek.

Az 55. sz. főút fejlesztése 85% uniós és 15% hazai forrás segítségével valósul meg – ismertették a finanszírozás részleteit.

OrientPress Hírügynökség (OPH)
Kép: Halasinfo.hu

További hírek a témában