Click to listen highlighted text!
  Click to listen highlighted text!

Halasi vízi-túrázók Örvényi-gyümön, a Dühös-laposon, no meg a Valki-medencében – GALÉRIA

 Tiszafüredi bázisról jártuk be a Tisza tavat.

Kicsiny, de lelkes csapattal éltük túl/át az év eddigi legmelegebb hetét. Az első napon az öbölben tettünk egy gyakorlótúrát, összecsiszolódtak a csapatok, megalakultak a “manschaftok” (jó magyar szóval….). Meg persze fürödtünk is. Vasárnap lévén sok motorcsónakos szelte a – részben természetvédelmi – vízfelületet … nem kedveltük meg egymást velük (más a tavat járó, azt óvó helyi “zümmögős”, vagy motoros túravezető), hiszen kevéssé törődtek másokkal.

Hétfőn kiváló túravezetőnkkel Végh József tanár úrral bejártuk a Valki -medencét, Dühös-lapost: végeérhetetlen tündérfátyol, tavirózsa mezők, gémköltőhelyek, kormorán-telepek, a “civilek” számára láthatatlan folyosók, rejtekutak, egy csoda volt! Kedden átmentünk Poroszlóra, gyönyörű út, remek strand és embertelen meleg. Úgyhogy a tervezett ökocentrum látogatást elhalasztottuk, pihenés, fürdés, hazaevezés. Szerdára igérték a legmelegebbet, eleve csak fél napra készültünk, de a “poroszlói nagyfáradtság” után, helyette “pihenő nap” volt. A csapat egy része hozott, többen pedig béreltek kerékpárt, ők kerültek egy nagyot – beleszőve a túlparti ökocentrumot -, volt aki autóval kószált egyet, mások pihenés után kimentek a kicsiny, de nagyon kellemes helyi termálfürdőbe.

Csütörtökön újra vezetővel túráztunk az örvényi területen. A kellemes időben, keskeny ágakban siklottunk el szinte karnyújtásnyira pihenő madarak, siklók, pompás virágok, nyílfű és sulyomtelepek mellett. Pénteket kihagytuk, egy fél nap lett volna még, de a közel 40 fokos meleg miatt inkább a készülő “Halas Napok” már vásározóit, kiállításait néztük meg. A képeket nézve úgy vélem szép helyen voltunk egy jó csapattal.

Jövőre – most úgy latjuk – megnézzük a Mosoni-Duna ágat…. vagy valami mást.

További képek itt: Facebook

Mester Sándor túravezető

További hírek a témában
A szöveg felolvasásához kattintson