Halasiak a vadvízen – Beszámoló, képekkel

Kihasználva a jó időt, nekivágtak tízegynehányan a hegyi folyók világának. Mester Sándor ötletén fellelkesülve június 10-11-én két túrán vettek részt a vállalkozó szelleműek. A túrát Vígh István a Viking Rafting Team vezetője vitte végig, ő adta a szükséges felszerelést is. A Magas-Tátra tőszomszédságában, Pribylinán volt a bázis.

Az első nap a közismert Bela patakon ereszkedett le a csapat. Ez a patak csak a hóolvadás utáni pár hétben járható, bizony most már alacsony volt a víz, ami igencsak próbára tette az evezősöket. A sodrás nagy volt, a felszínhez közel voltak a sziklák, és zúgók is tarkították az utat. A sok hordalékfa gátolta a haladást, három helyen bizony ki is kellett szállni és úgy kellett a hajókat átemelni. Ráadásul az idő is elromlott, hideg zuhogó eső volt az út java részén. Igazi rafting szendvics: alul víz, felül víz, középen meg pár viziturista….

A 6-8 fokos vízben elkelt a neoprén ruha, és a végére bizony nagyon várta már mindenki az estére beígért forró káposztalevest. Dicséretet érdemel az egész – nem csak fiatalokból álló – kezdő csapat hiszen senki nem „szállt ki”, nem adta fel, pedig voltak komoly kihívások.

Este azután a szálláson részletes „kiértékelésre” került sor, igazi nemzetközi hangulatban, hiszen a szlovák borovicska, a cseh sör és a magyar bor remekül segítette a napi tanulságok leszűrését.

A második napon a szelídebb Vág folyó, felső, Liptóújvár- Liptószentmiklós körüli szakaszát tették meg. Ragyogó napsütésben, nagyon jó vízállásnál haladtak a mintegy 14-18 km-es vízi úton. Szép volt a folyó – és persze a környezete is, gyakorlatilag a két Tátra között, hatalmas sziklafalak tövében eveztek. Arra kellett ügyelniük, hogy a hajók a sodorvonalban maradjanak, különben vagy elakadás, vagy „limány” fenyegette őket. Pár remek zúgó „leküzdése” fokozta az adrenalin szintet, de sikerült mindent gond nélkül megoldani.

A csoport úgy döntött, hogy legkésőbb jövőre újra belevág, talán másutt, egy, vagy kettő másik folyóba.

Várnak mindenkit!

További hírek a témában