Halasiak öntözték a halasi fácskát a dürnkruti csata emlékparkjában

Ahogyan arról már megjelent több híradás, április közepén Szegletes László – az idén 45. év fordulóját ünneplő – Honvéd Kuruc vitézek Nyugállományú Egyesület alelnöke, Mester Sándor helytörténész, az érintett két szomszédos település polgármesterével, Alfred Kridlóval és Herbert Bauchhal közösen elültetett egy Halasról származó tiszafát a dürnkruti csatatéren.

A magonc gyökerei Ván László kertészetében, a valamikori Harangos-tó partján eredtek meg. A fa az augusztus 26-ai, a csata 740 évfordulóján avatandó emléktábla mögött fog állni reményeik szerint.

Dürnkrut közelében élő, halasi származású Merk Andrea felfigyelt a halasi kezdeményezésre, olvasva a híradásokat. A hosszú hétvégén az éppen náluk lévő édesanyjával, a halasi Nyáriné Danis Évával és gyermekével Hambalkó Dominikkal, megkeresték a helyszínt, megöntözték a fácskát, “megszeretgették”, és örömmel jelzik: szépen fejlődik, minden rendben van, zöldülnek az ágak.

A helyiek megerősítették a csemetét, karót tűztek mellé, hiszen ellen kell állnia az errefelé oly gyakori, erős szélnek.

Merk Andrea elmondta, hogy a nyár folyamán még többször ellátogatnak az emlékparkba, öntözővizet is visznek magukkal , és mindenképpen tervezik az augusztusi avatáson is a megjelenést, és figyelemmel kísérik a halasi – azaz a „saját” – fácska sorsának alakulását.

Fotó: Merk Andrea

További hírek a témában