Click to listen highlighted text!
  Click to listen highlighted text!

Hasznos tanácsok, hogy gyermekünk ne váljon online bűnözők áldozatává

Bármely szülő számára tanulságos eset történt nemrég az Egyesült Államokban. Mint arról korábban a Facebookon beszámoltunk, egy Minnesotában élő 8 éves kisfiút, Charlie-t a rendkívül népszerű Fortnite c. játékban megismert emberek csúnyán kihasználtak.

Charlie-t az egyik játékostársa arra kérte, hogy küldje el neki édesanyja bankkártyájának adatait, cserébe ingyen V-Bucks-ot (virtuális fizetőeszközt) tud szerezni. Charlie édesanyja bankkártyájáról és jogosítványáról is fényképet készített, majd elküldte egy számára teljesen ismeretlen embernek. Amikor édesanya megtalálta a telefonban az elküldött képeket és számon kérte fiát, ő azzal védekezett, hogy olyan sokszor mondták neki az ingyenes lehetőséget, hogy azt érezte, ha nem lép akkor kimarad valami jóból. Az esetet tovább árnyalja, hogy miután az édesanya elment a rendőrségre megtenni a szükséges feljelentést, arról tájékoztatták a rendőrök, hogy ameddig az online bűnözők vissza nem élnek a kártya adataival, addig semmit sem tehetnek.

A történet nyomán megkerestük a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsot, ahol dr. Molnár István Jenő rendőr alezredes tájékoztatott bennünket az ilyen esetek magyarországi törvényi szabályozásáról. Mint megtudtuk, Magyarországon a vezetői engedély közokiratnak, míg a bankkártya készpénz-helyettesítő fizetési eszköznek minősül, így a minnesotai esetben az elkövetői magatartás – a tényállástól függően – akár több bűncselekménnyel is kapcsolatba hozható. Az alezredes kiemelte, hogy a büntetőjogi kódexünk több lehetőséget is biztosít arra, hogy a cselekményt a büntetőjog keretein belül vizsgálhassák.  Ráadásul az is feltételezhető, hogy az adatok megszerzése nem cél nélkül történt, így azok anyagi haszonszerzésre irányuló felhasználása azonnal súlyosabb jogi következményeket von maga után – tette hozzá.

Dr. Molnár István Jenő rendőr alezredes szerint óriási felelőssége van a szülőknek az esettel kapcsolatosan. „Sajnos azt mondhatjuk, hogy amíg az offline világban elkövethető bűncselekményekkel kapcsolatosan évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a szülők, addig az online térben megvalósuló cselekményekre még nem készültek fel. Amíg teljesen természetes az, hogy gyermekünk figyelmét felhívjuk arra, hogy ne engedjen idegent a lakásba, ne fogadjon el idegentől ajándékot, ne üljön számára ismeretlen személy autójába, addig az online térben való viselkedésre sok esetben nem kapnak iránymutatást a fiatalok.”

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács ilyen esetek elkerülésére azt javasolja, hogy a szülők a minőségi együtt töltött idő során beszélgessenek az internet használatáról a gyermekükkel, még akkor is, ha maguk sincsenek teljesen tisztában az internet valamennyi veszélyével. “Ha a szülő érdeklődő, és elfogadja, hogy a fordított szocializáció korszakát éljük – sokszor már a digitális térben őslakosként élő gyerekek tanítanak bennünket – akkor egy-egy ilyen beszélgetés alkalmával felmerülnek majd azok a szituációk, amelyben érzékelni tudják a veszélyt. E veszélyhelyzetekről kell közösen gondolkodni a gyermekkel, rávezetni őt a helyes megoldásokra. Az internet használatával kapcsolatosan kiváló eszköz, ha a család közösen alkot házirendet, és együtt fektetik le a használatának szabályait. Ennek természetesen érvényesnek kell lenni a szülőre is” – emelte ki az alezredes.

 

A honlapunk megkeresésére Tóth Dániel gamer pszichológus elmondta, fontos, hogy mivel mennyit és hogyan játszik a gyerek. „Vannak olyan játékok, amivel mondhatni biztonságosan játszhat akár egy 8 éves gyerek is, de vannak olyanok is, amik komolyan felzaklathatják. Ennek eldöntésében nagy segítség a játékokon feltüntetett életkori besorolás. Ha egy játékot 12 éves kortól fölfelé ajánlanak, akkor nem érdemes egy 8 éves gyereket egyedül hagyni vele.” A szakember szerint a játék tartalmán túl érdemes azt is megvizsgálni, hogy online vagy offline játékról beszélünk. „Az online terekben a gyermek bárkibe belefuthat, a barátságos játékostársaktól a másokat szándékosan bántó trolloktól, az internetes bűnözőkön át, akár a szexuális ragadozókig. Így az ártalmatlantól a rémisztőig széles skálán terjedhetnek a következmények. Addig amíg erre nincsen felkészítve a gyermekünk nem érdemes ebben a világban magára hagyni.”

Tóth Dániel – a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácshoz hasonlóan – a gyermek és a szülő közötti rendszeres beszélgetések fontosságát, illetve a szülők online világban való tájékozottságának fontosságát emelte ki. „Ahogy egyre több játékban jelenik meg valamiféle pénzügyi tranzakció, egyre több háztartásban okoz kellemetlen meglepetést, amikor a gyerek elkezdi használni a szülők bankkártyáját. Ugyanakkor, ha a szülő tisztában van vele, hogy mivel játszik a gyerek, és rendszeresen beszélgetnek vele az online interakciók, az adatbiztonság, a költekezési dolgok mikéntjéről, akkor nagy valószínűséggel nem lesz probléma.”

Egész életünket végig kísérik szüleink intő szavai arról, hogy ne álljunk szóba idegenekkel, és ne üljünk be idegenek autójába. A mi gyermekkorunkban talán elég is volt az, hogy szüleink saját biztonságunk érdekében, ezekre hívták fel figyelmünket. A világ azóta megváltozott és ketté is oszlott hagyományos és digitális térré, amelyre egészen más szabályok vonatkoznak, más veszélyekkel. Ha felelősségteljesen neveljük gyermekünket meg kell ismernünk a digitális tér sajátosságait, amiben kézzel fogható segítséget nyújt a Digitális Immunerősítő Program. Beszéljük az internet veszélyeiről gyermekünkkel, és mindig figyeljünk rá, hogy mivel játszik vagy foglalkozik az interneten.

Forrás: mydip.xyz

További hírek a témában
A szöveg felolvasásához kattintson