Hat év után újra díjugrató országos bajnokság lesz Kiskunhalason

Kép: baon.hu, Pozsgai Ákos
Sajtótájékoztatón jelentették be a szervezők, hogy szeptember 7-10 között Fiat Díjugrató Magyar Bajnokság lesz a halasi Hirling József Lovasparkban.

Szotyori-Nagy Kristóf, a Díjugrató Szakág elnöke, Juhász Tibor verseny menedzser, a szakág elnökségi tagja és Rózsahegyi Róbert versenyigazgató tájékoztatták az újságírókat a tervezett országos bajnokság részleteiről, valamint lovas parkban eddig elvégzett és tervezett további fejlesztésekről.

„A díjugratás egyre népszerűbb, hiszen jól követhető, objektív sportág, mert az akadályok magasságának vesztéséből és az időeredményből mindenki számára egyértelmű a verseny alakulása. Az egyetlen olimpiai sportág, ahol férfiak és nők együtt versenyezhetnek és kortalan, hiszen nem ritka, hogy 60-70 felett is versenyeznek lovasok abszolút kategóriában” – mondta a Díjugrató Szakág elnöke. Szotyori-Nagy Kristóf külön is kihangsúlyozta, hogy az 1924-ben alakult Magyar Lovas Szövetség a világháború időszakának kivételével minden évben megrendezte a nemzeti bajnokságot, amelynek hat év után újra Kiskunhalas ad otthont.

A halasi lovas bázison a múltban több bajnokságot is rendeztek, az elmúlt időszakban végzett fejlesztéseknek köszönhetően mostanra a füves pálya világszínvonalú minőségű lett, a díjugratásnak kiválóan megfelel, lónak és lovasnak egyaránt komfort érzetet ad. Kiskunhalas az utóbbi években méltó helyére került vissza a lovasversenyek rendezése terén, az OB mostani idekerülésével is hangsúlyt kívánt adni ennek a szakág.

A négy napos vetélkedés során a gyermek, ifjúsági, fiatal, amatőr és felnőtt kategóriákban versenyeznek majd a lovasok, de a veteránok is lehetőséget kapnak – hangzott el a tájékoztatón. Csapatban három kategóriában avatnak magyar bajnokokat, ifi-fiatal, amatőr és felnőtt felosztásban.

A szakági elnök szerint az idei esélyesek között van az ötszörös magyar bajnok Horváth Balázs (Airvent LK), aki vissza akarja hódítani a címet a fiatal tehetség ifj. Szabó Gábortól (Timpex Nyíregyháza), aki tavaly megszakította Bábolnán nagy sorozatát. Esélyesek között említette még a Hugyecz Mariannt és Krucsó Szabolcsot is, hangsúlyozva, hogy a papírforma a lovassportban borul időnként, így nem csak a favoritok jöhetnek szóba a végső győzelemnél.

Juhász Tibor, a Magyar Lovas Szövetség szakági elnökségi tagja, az OB versenymenedzsere a halasi lovas bázis eddigi és tervezett fejlesztéseiről beszélt. A több mint száz éve, eredetileg csendőrlaktanyának épült objektum ma is hordozza magán az annak megfelelő fejlettségű infrastruktúrát. Ezért már eddigi is komoly beruházásokra volt szükség. Több mint 100 millió forintot költöttek a 2015-ben az önkormányzattól egy magán befektetői csoporthoz került lovaspark üzemeltetői önerőből az utóbbi időkben. A füves versenypálya, az előkészítő pályák, az istállók egy része megújult. Az elkövetkezendő időszakban tervezett további infrastrukturális beruházásokhoz állami forrásból, a magyar kormány döntésének köszönhetően 400 millió forint vissza nem térítendő forrást nyert a halasi lovas bázis.

– Csatornázni fogunk, utakat építünk, szociális létesítmények épülnek, felújítjuk a mosdókat, vizes blokkokat, öltözőket, istállókat és egy konferencia teremet is építünk. Olyan feltételeket teremtünk, amelyek a rangos hazai versenyek mellett a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) előírásainak is megfelelve nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmassá teszik a bázist – sorolta a szakember, aki szerint a megvalósuló újabb fejlesztésekkel, a jelenleg korszerűsítés alatt álló Nemzeti Lovardához hasonló színvonalú, a Dél-Alföld regionális lovas központjává fog válni a kiskunhalasi lovas bázis.

Rózsahegyi Róbert versenyigazgató szerint a szeptember 7-én kezdődő Fiat Díjugrató Magyar Bajnokságra felkészültek, a mostani hétvégén országos minősítő verseny a főpróba. A több száz ló elhelyezésére mobil lóállásokat állítottak be és az ellátásukhoz is minden szükséges feltételt megteremtettek. Kiskunhalason jellemzően sok a nézője a díjugrató versenyeknek. Részükre kulturált lelátó áll rendelkezésre, minden start előtt és után az éppen versenyző lovasról hangos tájékoztatás lesz a zsűri toronyból. A verseny eseményeit a közönség óriási kivetítőn is követhetik. A versenyekre mind a négy nap ingyenes a belépés.

baon.hu, Pozsgai Ákos

További hírek a témában
Warning: Unknown: Failed to write session data (memcached). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (127.0.0.1:11211) in Unknown on line 0