Hiába az áremelkedés, az eladó kiskunhalasi ingatlanok még így is megfizethetőek

kép: pixabay.hu

Kiskunhalas árnövekedéssel kezdte az évet, mégsem tartozik a környék legdrágább települései közé. Emiatt érdemes minél előbb ingatlant vásárolni, mert további, mérsékelt bővülésre lehet számítani.

Változatos árak

A tavasz és a jó idő ellenére elég változatos szelek fújnak az ingatlanpiacon manapság. Az ingatlankínálat és az árak is emelkednek országos átlag tekintetében, mégis bizonyos vidéki területeken csökkenő árszínvonallal találjuk szembe magunkat. Ennek egyik oka, hogy a nagyobb települések jobb karrier és megélhetési lehetőségeket biztosítanak, ezáltal sok fiatalt bevonzanak a vidéki térségből.

A fiatalok is készek a hitelfelvételre

Egyre kevesebb fiatalt rémiszt meg a hitelfelvétel, ha a lakásvásárlás jön szóba. Egy kutatási eredményből az látszik, hogy habár a fiatalok elsősorban lakáscélú illetve egyéb megtakarításból kívánják első saját otthonukat finanszírozni, viszont sokuknak a kölcsönfelvétel is szóba kerül. Az általunk végzett 2017-es otthonkeresői felmérés során mi is hasonló eredményre jutottunk: a kutatásunkban résztvevő, 18-34 év közötti, első saját otthonukat keresők 50 %-a nyilatkozta, hogy igénybe venne hitelt, ingatlanvásárlás finanszírozásához.

Messze az élbolytól

A halasi ingatlankínálat nem csak az országos, és a Bács-Kiskun megyei (260 ezer Ft/m2) átlag négyzetméterárakat múlják alul, de még a környező települések között is kedvezőnek számítanak.

Az ingatlannet.hu statisztikái alapján jelenleg Soltvadkert és Kiskőrös lakóingatlan kínálata mutatkozik drágábbnak, a halason meghirdetett otthonokhoz képest. Kiskunmajsán ugyanakkor még ennél is kedvezőbb árakon találhatunk számunkra megfelelő lakóhelyet. Jánoshalma és Kecel még a 100 ezres négyzetméterárat sem éri el. Ehhez az is hozzájárult, hogy mindkettő településen árcsökkenés volt tapasztalható az elmúlt félévben.

Ezzel szemben Kiskőrösön és Soltvadkerten megugrottak az árak. Kiskunmajsán az országos trenddel ellentétesen, mérséklődtek az átlagos négyzetméterárak. A kiskunhalasi eladó családi házak – mely ingatlantípus a legkeresettebb a településen – átlagos négyzetméterára márciusban 133 ezer Ft-os értéket is meghaladta. Adataink szerint legutóbb 2013 decemberében volt hasonló átlagár Kiskunhalason.
A CSOK, az 5 %-os áfa, a lakástakarékok közkedveltsége és a meglévő statisztikák alapján előrejelzéseink szerint Kiskunhalason visszafogott, lassuló áremelkedés van kilátásban az év hátralevő részében, így érdemes lehet minél előbb ingatlanvásárlásra szánni magunkat.

Forrás: Ingatlannet.hu

További hírek a témában