Click to listen highlighted text!
  Click to listen highlighted text!

Hogyan vezessünk ekkora ködben?

Az utóbbi napokban többször is ködbe borult az ország. A rendőrség felsorol pár dolgot, hogy mire vigyázzunk autóvezetés közben.

Az autósok általában a ködben szeretnek a legkevésbé vezetni, írja honlapján a rendőrség. Ez érthető, hiszen lakott területen kívül, közvilágítás nélküli útszakaszokon néha teljesen átláthatatlan, hogy milyen útakadályok tűnnek fel a gépkocsi előtt. Ennél valamivel jobb a helyzet lakott területen belül, mert a közvilágítás fénye részben áttöri a ködöt, de a sűrűbben haladó járművek által keltett légmozgás és egyéb körülmények miatt is jobb a láthatóság.

Ködben többszörösére nő a balesetveszély, de érdekes módon a halálos balesetek száma csökkenni szokott, és elsősorban az anyagi káros és a könnyű sérüléses ütközések, valamint a gyalogos gázolások száma növekszik meg.

A legfontosabb a rendőrség szerint a gyorshajtás elkerülése, vagyis arra hívják fel a figyelmet, hogy soha ne lépjük túl a megengedett sebességet, de legjobb, ha meg sem közelítjük azt. Vagyis hajtsunk lassan.

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

A ködben nehéz a követési távolságot megítélni, és az előttünk haladót megelőző útszakasz sem feltétlenül látható már be, így fontos, hogy tartsunk nagyobb követési távolságot. A rendőrség tanácsa: a mindenkori követési távolság legalább akkora távolság legyen, mint amit az adott sebességgel haladva járművünk két másodperc alatt megtesz.

Bírjuk ki előzés nélkül, maradjunk a sorban előttünk haladók tempójánál, hiszen előzés során nem csak az előttünk lévő útszakasz beláthatatlan, de az aszfalton képződött esetleges jégbordákat sem szúrjuk ki időben.

Ne dőljünk be annak, hogy a ködfelhő eloszlik! Sokan ilyenkor gyorsítanak, miközben ez csak azt jelenti, hogy két ködfelhő között kaptunk egy ki szünetet, és hamarosan beleszaladunk a következőbe.

Néha pihenjünk, ha hosszú ideje ködben vezetünk, a feszült figyelem ugyanis nagyon fárasztó és a reakcióképességünk jelentősen csökken. Álljunk félre egy negyed órára, és igyunk meg egy kávét. Gyorsabban elfárad a szemünk, ha belebámulunk a szembejövők fényszórójába, jobb, ha a tekintetünk vándorol.

A ködlámpát kapcsoljuk be, ha van, de a második legjobb megoldás a tompított fényszóró. Areflektort viszont ne kapcsoljuk be, az szinte vakító ködfalat jelenít meg az autóvezető szeme előtt. Amúgy érdemes a kocsiban bekapcsolni a légkondicionálót a páramentesítés végett.

Ha kiszállunk a kocsiból, vegyük fel a láthatósági mellényünket.

forrás: hvg.hu

További hírek a témában
A szöveg felolvasásához kattintson