Hosszú évek óta nem vágták le megfelelően a nádat a Sóstón

Fotó: Pozsgai Ákos, baon.hu

Határozatban szólította fel a halasi képviselő-testület a legutóbbi ülésén a Sóstó Sporthorgász Egyesületet, hogy végeztesse el a nád megfelelő mértékű levágását a Sóstó területén. Az egyesület hosszú évek óta nem tudja teljesíteni az önkormányzattal kötött haszonbérleti szerződésben foglaltakat, részben a saját hibáján kívül – hangzott el a testületi ülésen.

Az elmúlt nyári szezonban kritikusan alacsonyra apadt a vízállás a halasi Sóstóban, a parti részekről másfél-két méterre visszahúzódott a víz, a tó a közepén is alig nyolcvan centiméter mély, mondják a horgászok. Kormányos József 36 éve jár horgászni a Sóstóra, de a mostanihoz hasonló vízállásra nem emlékszik. Horgásztársa, Majtány György 40 éve pecázik a tavon, ő sem emlékszik ilyen vízhiányos időszakra. Mindketten attól tartanak, ha az illetékesek nem lépnek közbe, néhány éven belül teljesen eltűnhet a víz a tómederből.

A halasi önkormányzat a Sóstó mederrekonstrukciójával kapcsolatban több intézkedést is tett, a képviselő-testület megbízta a polgármestert, hogy végeztesse el a Sóstó mederállapotának vizsgálatát. Júliusban ajánlattételi felhívást küldött ki több vállalkozásnak, a felhívás szerint egy átfogó, lényegre törő terv elkészítésére kért ajánlatot, mely alapján a Sóstó mederrekonstrukciója, a nádas kezelése, illetve a tó hosszú távú fenntartása megoldható. Folyamatban van egy jelentős összegű pályázat is, amely a Felsőváros csapadékvíz-elvezetési gondjait igyekszik megoldani úgy, hogy a felgyülemlett esővizet a Sóstóba vezetnék bele.

Szakemberek szerint a Sóstó vízállására kedvezőtlenül hat az elöregedett, hosszú évek óta nem megfelelően vágott nád is. Az önkormányzat még 2012. december 21-én kötött haszonbérleti szerződést a Sóstó Sporthorgász Egyesülettel a kiskunhalasi Sóstóra vonatkozóan, amely alapján az Egyesület 2013. január 1-től 2019. december 31-ig haszonbérbe vette a tó halászati jogát. A szerződés többek között rögzíti, hogy az egyesület kötelezettségei között szerepel a tóban lévő nád vágása is. A nád összes mennyiségének a 70 százalékát, időjárástól függően, minden év március 15-ig le kell vágni, amelyet kétévente kell elvégezni úgy, hogy a levágatlan részek minden alkalommal más területen legyenek.

Az egyesület 2017. március 31-ig – a nádvágáshoz megfelelő időjárási körülmények ellenére – a nádvágási kötelezettségének a szerződésben rögzített módon, többszöri szóbeli megkeresést követően sem tett eleget, illetve a levágott, az előírtnál nagyságrendekkel kevesebb mennyiségű nád elszállításáról sem gondoskodott, hangzott el a legutóbbi képviselő-testületi ülésen.

Jáger Szabolcs, a Sóstó Sporthorgász Egyesület elnöke, Fülöp Róbert polgármester kérésére, összegezte a mostanra kialakult helyzet okait. Az egyesületi vezető elmondta, hogy a nád aratására egy külső vállalkozóval kötöttek szerződést, amelyet, a vállalkozás nem teljesített. Nem megfelelő munkagéppel vonult fel a területen, valamint késve, vagy egyáltalán nem végezte el a vállalt feladatát. Arra hivatkozva, hogy a Sóstó területén termő nád minősége mostanra annyira rossz lett, hogy nem éri meg learatni.

Fülöp Róbert polgármester arra kérte az egyesület vezetőit, hogy a jövőben körültekintőbben kössenek szerződést a nádvágásra vonatkozóan, hogy hasonló esetben akár kötbérrel is sújtható legyen a mulasztó vállalkozó. A polgármester ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az önkormányzat partnerként kezeli a horgászegyesületet továbbra is, nem hagyja magára, a Sóstó jelenlegi állapotán közös összefogással kíván javítani.

baon.hu, Pozsgai Ákos

További hírek a témában