Click to listen highlighted text!
  Click to listen highlighted text!

Itt az áprilisi csillaghullás, le ne maradj róla

Szombaton érkezik a legrégebben ismert meteorraj, 10-20 hullócsillagot figyelhetünk meg óránként.

2016. április 16-tól 25-ig egy csodálatos égi jelenség szemtanúi lehetünk. Óránként 10-20 hullócsillagot is láthatunk a szakemberek szerint majd a tetőzéskor, ami április 22-re várható.

A legrégebben ismert meteorraj az áprilisban megfigyelhető Lyridák áramlata, melyről 2600 éves feljegyzéseink vannak! Erősen váltakozó aktivitása miatt azonban “hivatalosan” csak 1835-ben fedezte fel Dominique Arago, francia csillagász. Szervezett megfigyelési kampányok során erősítették meg létezését, majd ezt követően találták meg korábbi kitöréseit a régi feljegyzésekben. Később az 1861-ben napközelben járt Thatcher-üstököst azonosították a meteorraj forrásaként.

Lyrids-Meteor

Mivel az üstökös keringési ideje 415 év, pályahajlása pedig 80 fok, pályája csak lassan változik, ezért lehet régóta észlelni a belőle származó meteorokat. A ZHR átlagos nagysága általában 18 körüli, ami nem túl magas, ám időnként 90 feletti kitörések is előfordultak, melyek viszont már igen látványosnak mondhatók. Az utolsó sajnos 1982-ben volt.

Az idei maximum április 22-én a délelőtti órákban esedékes, ám ennek időpontjában több óra bizonytalanság van. Ezért a raj megfigyelésére a 22-e hajnal a legalkalmasabb, de a bizonytalanság, és a maximum időnkénti elhúzódása  miatt a környező hajnalok is érdekesek lesznek. Bár a radiáns már sötétedéskor is a horizont fölött van, igazán magasra csak éjfél után emelkedik, így  a megfigyelésre a remélhetőleg már kellemesen illatos hajnalok a legalkalmasabbak.

Magyar Csillagászati Egyesület

További hírek a témában
A szöveg felolvasásához kattintson