Jelentős összeget nyert Halas, ismét kultúrára

Kép: Halasinfo.hu

A Nemzeti Kulturális Alap pályázatán nyert el támogatást a halasi múzeum.

TÁJÉKOZTATÓ A KÖZGYŰJTEMÉNYEK KOLLÉGIUMA PÁLYÁZATAIRÓL

Kiskunhalas Város Önkormányzatának Thorma János Múzeuma Kiskunhalas
Nagy Kálmán szobrász három kisplasztikájának megvásárlására 830.000 Ft támogatást nyert.

[box type=”info” ]

Nagy Kálmán Kiskunhalason született 1872. ápr.17- én. Szülővárosában járt gimnáziumba. Tanárai felismerték tehetségét és a művészpálya felé irányították. A szegény családból származó Nagy Kálmán Budapestre került az Iparművészeti Iskola kisplasztikai osztályába.

1897-ben a Műcsarnokban bemutatott Kődobáló c. kisplasztikájával azonnal elismerést szerzett. Az 1900. évi Párizsi Világkiállításra állami megbízást kapott. Nagy Kálmán néprajzi hitelességű karaktereket ábrázolt, legsikeresebb alkotásait az állam megvásárolta a Szépművészeti Múzeum számára. Párizsban elnyerte a világkiállítás ezüstérmét. Tanulmányúton járt Itáliában, Németországban, Franciaországban.

Erzsébet királyné mellszobra, kép: www.kozterkep.hu

Művészetét az eredetiség jellemezte. Carrarai márványból alkotta meg 1899-1902 között Kiskunhalas város megrendelésére Erzsébet királyné mellszobrát. A szobor ma a Thorma János Múzeum tulajdona és a halasi Csipkeház aulájában tekinthető meg. Nagy Kálmán 1902-ben harminc éves korában egy fertőzés következtében meghalt. A kiskunhalasi református öregtemetőben temették el.

Mintegy tíz kisplasztikája, szobra maradt fenn, melyek a Nemzeti Galériában és a Thorma János Múzeumban találhatók.

Forrás: Javaslat a „Nagy Kálmán életműve” települési értéktárba történő felvételéhez, Szőriné Burai Rita

[/box]

További hírek a témában