Click to listen highlighted text!
  Click to listen highlighted text!

Jókora bírságra számíthat, akinek a telkén parlagfüvet találnak

Idén is jókora bírságra számíthat az, akinek a telkén parlagfüvet találnak. A figyelmeztetést érdemes komolyan venni, tavaly például volt olyan belterületi ingatlan, amelynek a tulajdonosa 5 millió forintos bírságot kapott.

Habár a hatóságok csak július 1-jétől bírságolhatnak, a védekezést már most érdemes elkezdeni. Az allergiásokat gyötrő gyomnövény még mindig rengeteg helyen megtalálható. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint az elmúlt években teljes körű statisztikai felmérés nem történt, de a gyakorlati tapasztalatok alapján megállapítható, hogy a parlagfűvel fertőzött terület nagysága stagnál az országban, de a pollenszórás mértéke függ az időjárásától és a védekezési munkák eredményességétől. Éppen ezért is fontos, hogy mindenki részt vegyen az irtásban, mivel minden ötödik magyar ember allergiás a növényre.

A törvények is ennek szellemében íródtak: minden földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Ennek függvényében, ha valaki nem írtja ki a parlagfüvet, 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet kül- és belterületen egyaránt.

napi.hu

További hírek a témában
A szöveg felolvasásához kattintson