Keceltől Ázsiáig – Greksa Gábor operatőr egyre nagyobb kihívások előtt

S

Néhány éve még egy apró kábeltévénél dolgozott, de az élet úgy hozta, hogy váltania kellett. Döntése, kitartása és tehetsége révén ma már egyre ismertebb a szakmában. A keceli származású Greksa Gábor most épp Ázsiában forgat. A Halasinfo.hu interjúja.

Mi az amit Kecelnek, az évekig ott jól működött médiának köszönhetsz?

-Mindenképp a lehetőséget illetve, hogy akkor láttak bennem valamit. Emlékszem még arra a percre, amikor megláttam a hirdetést. Sokat gondolkoztam rajta, hogy be merjem-e adni a jelentkezésem. Közösségként működtünk, mindenki többet tett bele, mint amennyi elvárható volt. Nagyon hasznos volt számomra, mert teret adott a kísérletezésre. Mindenféle produkcióban ki tudtam próbálni magam, a heti műsoroktól kezdve, a stúdióbeszélgetéseken át a reklámfilmekig. Még élő közvetítést is bonyolítottunk. Nagy élmények voltak és sokat tanultam belőlük.

S

Az ottani média ellehetetlenülése miatt, már diplomával a zsebedben 4 évvel ezelőtt a fővárosba költöztél. Az ottani pályád hogyan alakult?

Először Szekszárdra költöztem és ott a helyi televíziónál dolgoztam. A csatornán keresztül bedolgoztunk az országos médiumokhoz is. 2014-ben költöztem szinte egyik napról a másikra Budapestre, ahol elsőnek egy produkciós cégnél helyezkedtem el, ott magazinműsorokat készítettünk. Ez alatt az idő alatt részt vettem egy mozgóképgyártó tanfolyamon is, melynek végeztével “szabadúszó” lettem. Főként külső gyártású műsorokban dolgozom.

Szabadúszóként nem lehetett könnyű a kezdet.

Az első év nagyon nehéz volt. Szükség volt időre, hogy megismerjenek. Voltak olyan helyek ahol technikusként tudtam csak kezdeni. Ekkor minden egyes álláslehetőségre jelentkeztem. Megvolt a rendszerem, hogy melyik nap mely oldalakat böngészem át új lehetőségek iránt. Egyet sem hagytam ki, mindig jelentkeztem. Közben az iskola révén is tanáraimtól és társaimtól is jöttek munkák, lehetőségek.

Most épp Ázsiában dolgozol, több hónapon keresztül veszel részt egy több részes dokumentumfilm forgatásában. Mekkora kihívás ez neked?

Egész pontosan kerek két hónapig vagyunk itt. Nehezebb, mint amire számítottam, mindig történik valami és nagyon oda kell figyelni. Sokat könnyít a munkán, hogy itt az emberek sokkal nyitottabbak és barátságosabbak, mint otthon. Azonban rengeteg türelemre és megértésre is szükség van. Egy-két naponta tovább állunk, mindig új a helyszín. Ezer kilométereket vonatozunk vagy buszozunk, és ez nagyon kimerítő. Délelőtt egy múzeumban vagyunk, délután pedig a kamera előtt nyúzzák meg a piacon vásárolt békát. Nagyon pörögnek az események. Már eddig is sok szép helyet láttam.

Mi volt ami igazán megragadott eddig Ázsiában?

A személyes kedvencem Moszkva volt és a rizs teraszok Kínában. A forgatást nem könnyíti, hogy minimum 35 fok van és 70-90%-os páratartalom. Persze tudom jól, hogy sokan azt gondolják, csak a piros gombot kell megnyomnom a felvételhez, de a környezeti adottságok túlélése mellett azért ez komolyabb feladat.

A produkció befejezése után, milyen terveid vannak?

Az idei évben kezdtem saját vállalkozásba, melyben reklám és PR filmeket gyártok főként vállalkozásoknak. A televíziós-filmes világban ezt a vonalat, a dokumentumfilmeket szeretném folytatni, mellette pedig a cégemben dolgozni és azt fejleszteni.

További hírek a témában
Warning: Unknown: Failed to write session data (memcached). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (127.0.0.1:11211) in Unknown on line 0