Kéknyelv – már 14 szarvasmarha beteg Balotaszálláson!

keknyelvAz elmúlt egy hét alatt is tovább emelkedett a beteg a kéknyelv betegség vírusával fertőzött szarvasmarhák száma Balotaszálláson. Minderről Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának vezetője tájékoztatta a Halasinfót.

A múlt héten elrendelt zárlat óta 14 beteg állatot találtak Balotaszálláson. A fertőzés több gazdaságot is érint.
– A megállapítások helyei körüli 20 km sugarú körben, a fogékony állatokat (szarvasmarha, juh, kecske) tartó gazdaságokban 40 napig tartó megfigyelési zárlat került elrendelésre.
A korlátozás valamennyi fogékony állatot tartó gazdaságra vonatkozik- nyilatkozta a Halasinfónak Dr. Drozdik Ferenc a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának főállatorvosa.

“A NÉBIH élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi elnökhelyettesének utasításában foglaltaknak megfelelően a megfigyelési zárlat alatt álló gazdaságokban lévő állományokból a zárlat alapjául szolgáló utolsó kitörés után legalább 10 nappal vett vérminták kedvező eredményű virológiai vizsgálati eredményének birtokában a Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság engedélyt adhat fogékony állatoknak továbbtartási céllal a védőkörzet egyéb településeire, azonnali vágás céljából pedig bármelyik területen lévő vágóhídra történő kiszállítására.

Amennyiben a zárlat alapjául szolgáló utolsó kitörés óta legalább 30 nap eltelt, az azonnali vágás céljára történő kiszállítás az elvégzett kedvező eredményű klinikai vizsgálat eredménye alapján engedélyezhető. A korlátozások teljes időtartama attól függ, hogy a továbbiakban történik-e új megállapítás.”

halasinfo

További hírek a témában