Kemény bírsággal sújthatja a NAV a mulasztásért

Az online pénztárgépek adatait a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közvetlen lekérdezéssel éri el. Az így megvalósuló adatszolgáltatáshoz szükséges online kapcsolat lehetőségét a pénztárgép üzemeltetőjének folyamatosan biztosítania kell – hívja fel közleményében a figyelmet a NAV.

Ha az online adatszolgáltatás azért nem valósul meg, mert a pénztárgép üzemeltetője nem tett eleget a jogszabályban előírt kötelezettségeinek, mulasztási bírsággal sújtható. Ez magánszemély esetében 500 ezer forintig, nem magánszemély (például gazdasági társaság) esetében pedig 1 millió forintig terjedhet.

Annak, hogy a pénztárgép üzemeltetője nem tesz eleget a vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettségének – vagyis a pénztárgépéről adatkapcsolat hiányában nem érkezik adat – több oka lehet, így például az alábbiak:

• nem köt szerződést az adatkapcsolat biztosítására egy erre alkalmas szolgáltatóval,
• a szolgáltatási díjat nem fizeti meg a szolgáltatónak, emiatt a szolgáltató nem biztosítja az adatkapcsolatot.

Ha a pénztárgép üzemetetője nem köt szerződést a szolgáltatóval, vagy huzamosabb ideig nem fizeti meg a szolgáltatási díjat, úgy a szolgáltató – a pénztárgép adóügyi ellenőrző egységében (AEE) működő SIM modul letiltásával – véglegesen megszüntetheti az adatkapcsolatot lehetőségét. Végleges letiltás esetén az AEE, ezáltal pedig az online pénztárgép is alkalmatlanná válik az előírásoknak megfelelő használatra. A pénztárgép ismételt használatára csak új AEE megvásárlásával és beszerelésével kerülhet sor, melynek egyszeri költsége az üzemeltetőt terheli.

adozona.hu

További hírek a témában