Két migráns még szökésben

Továbbra is keresi a rendőrség a Kiskunhalasról július végén megszökött migránsokat – mondták lapunknak a megyei rendőr-főkapitányságon. Annak ellenére tart a keresés, hogy elképzelhető, a két algériai már elhagyta az országot. A nemzetbiztonsági bizottság tegnapi ülése után elhangzott: a törökországi események miatt súlyosbodhat a migrációs helyzet.

Több mint egy hónap után sem találják a rendőrök azt a két algériai férfit, akik július végén több társukkal együtt a kiskunhalasi zárt menekülttáborból tűntek el – tudta meg lapunk. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon annyit közöltek, hogy a két férfival kapcsolatos körözés „még mindig él”, de részleteket nem árultak el. Így nem tudni, hogy jelentős erőkkel keresi-e a rendőrség a migránsokat. A Police.hu oldalon mindenesetre még az ezt tartalmazó korábbi felhívás szerepel.

Kiskunhalasról július 26-án szöktek meg migránsok, összesen heten. Öt embert rövid időn belül elfogtak, de a két algériai férfit azóta sem találják, és könnyen lehet, hogy elhagyták az országot. A zárt menekülttáborokba elsősorban azokat a migránsokat viszik, akik ügyében még nem született döntés, de tartani lehet attól, hogy az eljárás vége előtt megszöknek.

Megerősítenék a kerítést

– A migránsok folyamatos nyomás alatt tartják a magyar államhatárt, elsősorban Szerbia irányából – erről már Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó beszélt a nemzetbiztonsági bizottság tegnapi ülése után. Közlése szerint 17 766 embert fogtak el idén eddig a schengeni külső határon. Az idén már több mint 25 ezer menekültkérelmet nyújtottak be Magyarországon, ebből 336-an részesültek valamilyen védelemben – tette hozzá Bakondi György.

Jelezte a miniszterelnöki főtanácsadó azt is, hogy a kormánynál kezdeményezték a menekültügyi válsághelyzet meghosszabbítását, mivel elhúzódó migrációs helyzetre kell számítani, emellett „dolgozik a Belügyminisztérium azon a javaslaton, hogyan lehet megerősíteni a kerítést az elkövetkező hónapokban”, mivel szavai szerint a kormánynak fel kell készülnie olyan helyzetre is, amikor nem százak vagy ezrek jelennek meg a határunkon, hanem tízezrek vagy százezrek.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülése után a szocialista Molnár Zsolt bizottsági elnök és Németh Szilárd fideszes alelnök is arról beszélt, hogy a törökországi események az illegális bevándorlási helyzet súlyosbodásának veszélyét rejtik. A jobbikos Mirkóczki Ádám azt emelte ki, hogy indokolt lehet a határon húzódó kerítés megerősítése. Az LMP társelnöke, Szél Bernadett pedig úgy fogalmazott, a kerítés önmagában nem megoldás, hanem egy Európa biztonságának garantálására alkalmas határvédelemre van szükség, és a problémákat ott kell kezelni, ahonnan a migránsok útnak indultak.

forrás: mno.hu/Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 31.

További hírek a témában
Warning: Unknown: Failed to write session data (memcached). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (127.0.0.1:11211) in Unknown on line 0