Kiválóan szerepeltek a kiskunhalasi diákok a Diákolimpia Torna Döntőben

2017. április 29-30-án rendezték meg a 2016/2017. tanévi Torna Diákolimpia® „B” kategóriás országos döntőt, amelynek a budapesti Tornacsarnok adott otthont. A kiskunhalasi Fazekas Mihály Általános Iskola és a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium diákjai is kiválóan szerepeltek. A Diákolimpia® a legrangosabb iskolai sportverseny hazánkban, mely idén ünnepli a 30 éves jubileumát.

A hétvégén az Istvánmezei úti tornacsarnokban mérkőztek meg egymással azok a legjobb általános és középiskolás tornászok, akik torna sportágban nem „A” kategóriás igazolt versenyzők. Az I. – IV. korcsoportban lány és fiú versenyek, a V-VI. korcsoportban lány és fiú kezdő és haladó versenyek zajlottak. A leány versenyeket talaj, ugrás, gerenda, felemás korlát szereken rendezték, a fiúk pedig ugrásban, talajon, gyűrűn, kapáslovon, nyújtón és korláton mérték össze tudásukat, mindkét nem korosztálytól függően más szereken.

A csapatversenyekben a fiúknál a V-VI. korcsoport kezdő kategóriájában a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium csapata győzedelmeskedett. A Kovács Gábor, Süveges Csaba, Süveges Csanád, László Dénes, Lintner Milán összetételű kiskunhalasi csapat valamennyi szeren meggyőzően szerepelt a budapesti döntőben, így a végső összesítést követően ismét felállhattak a dobogó legfelső fokára. Kovács Gábor pedig a 2. helyet szerezte meg e kategória egyéni versenyében. Szintén a fiúknál a II. korcsoportban a Fazekas Mihály Általános Iskola a 3., míg az I. korcsoportban a 2. helyezést érte el. Ez utóbbi korcsoportban az egyéni versenyben Macska Dominik 1., míg Bozóki Dániel 2. lett (mindketten a Fazekas Mihály Általános Iskola tanulói).

A két nap során összesen 720 gyerek, vagyis 120 csapat versenyzett. A torna Diákolimpián összesen kb. 2200 gyermek indult el ebben a tanévben.

Eredmények

 

Csapatverseny I. korcsoport fiú:

1. helyezett: Arany János Általános Iskola, Szeged
2. helyezett: Fazekas Mihály Általános Iskola, Kiskunhalas
3. helyezett: Vénkerti Általános Iskola, Debrecen

Egyéni verseny I. korcsoport fiú:

1. helyezett: Macska Dominik Kiskunhalas Fazekas Mihály Ált. Isk.
2. helyezett: Bozóki Dániel Kiskunhalas Fazekas Mihály Ált. Isk.
3. helyezett: Deli Dominik Szeged Arany János Ált. Isk.
3. helyezett: Ladányi Dávid Szeged Arany János Ált. Isk.
3. helyezett: Hoczka Bence Debrecen Vénkerti Ált. Isk.

 

Csapatverseny II. korcsoport fiú:

1. helyezett: Vénkerti Ált. Isk. és AMI, Debrecen
2. helyezett: Kossuth Lajos Általános Iskola, Budapest XVII. ker.
3. helyezett: Fazekas Mihály Általános Iskola, Kiskunhalas

 

Csapatverseny V-VI. korcsoport fiú kezdők:

1. helyezett: II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimn. és Szakgimn., Kiskunhalas
2. helyezett: Bessenyei György Gimnázium, Kisvárda
3. helyezett: Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc

Egyéni verseny V-VI. korcsoport fiú kezdők:

1. helyezett: Tamás István Gergő Kisvárda Bessenyei György Gimn.
2. helyezett: Kovács Gábor Kiskunhalas II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimn. és Szakgimn.
3. helyezett: Luterán Péter Miskolc Földes Ferenc Gimn.

 

[box type=”shadow” ]A Magyar Diáksport Szövetség és a Diákolimpia®

A Magyar Diáksport Szövetséget (MDSZ) 1987-ben alapították és mára a legnagyobb magyarországi civil szervezetté vált a diáksport területén. A szervezet fő célja, hogy minél több gyermeket vonjon be sportprogramokba és népszerűsítse az egészségfejlesztő testmozgást. Az MDSZ küldetése, hogy a testnevelés és a sport minden gyermek életének részévé váljon, egész életen át. A szervezet testmozgás és sportprogramokon keresztül támogatja az önkéntesség, valamint a társadalmi befogadás szemléletének erősítését, fejlesztését Magyaroroszágon. A Magyar Diáksport Szövetség állandó kapcsolatban áll szinte valamennyi magyarországi iskolával, és minden évben megrendezi a Diákolimpiát®, amely az egyetlen országos tanulmányi verseny a diáksportban.

Az MDSZ és az emberi erőforrások minisztere által közösen meghirdetett Diákolimpián® az MDSZ 12 versenyt maga rendez meg, míg további 30 sportági szakszövetséggel köt évről-évre együttműködési megállapodást Diákolimpia versenyek rendezésére. Jól mutatja a Diákolimpia® nívóját, hogy az országos döntőkön érmet szerző versenyzők 10 felvételi többletponthoz jutnak a felsőoktatási felvételik során. A versenysorozatban egy tanév során összesen 270 ezer diák vesz részt, közülük 15 ezren jutnak el a döntőkig. A Diákolimpia® idén a 30 éves jubileumát ünnepli, és az idei versenysorozatának csúcseseménye a debreceni Diákolimpia® Fesztivál lesz júniusban, ahol 6 sportág legjobbjai csapnak össze, és a sportversenyek mellett igazi fesztiválélményt is kapnak a résztvevők.

[/box]

(Magyar Diáksport Szövetség)

További hírek a témában