Kutyatámadás miatt fekszik kómában

Kép: baon.hu, Pozsgai Ákos

Bíróságon tagadta a kutya gazdája, hogy az ő ebe lökte volna fel a kerékpározó férfit. A biciklis azóta is kómában van.

Súlyos baleset történt két évvel ezelőtt Kelebián. Egy kutya fellökött egy idős, kerékpáros férfit, aki elesett, és úgy beütötte a fejét az aszfaltba, hogy betört a koponyája, a férfi azóta kómában van. A baleset a határőrizeti kirendeltséggel szembeni utcában történt, közel ahhoz a házhoz, ahol a baleset miatt perbe fogott nő lakik.

Az ügyben egy nyugdíjas kelebiai tanítónőt vádol az ügyészség gondatlansággal és emiatt életveszélyt okozó súlyos testi sértéssel. Az ügyészség szerint a nő nem vigyázott eléggé a kutyáira. Tudomással bírt arról, hogy a kutyák képesek az ingatlan területéről a szomszédos, használaton kívüli telkekkel közös, elhanyagolt, rossz állapotban lévő kerítésen keresztül kijutni. Két évvel ezelőtt a kutyák még rendszeresen kószáltak a környékbeli utcákban.

Az ügyészség szerint 2015 nyarán is ez történt, a két kiszökött kutya közül az egyik, egy zsemleszínű vizslakeverék okozta a bajt. Az eb átszaladt az úton bicikliző nyugdíjas férfi előtt az úton, eközben elsodorta őt.

A helyiek is emlékeznek azokra az időkre, elmondásuk szerint a kutyák gyakran kiszöktek az udvarból. Egy kisgyermekes anyuka név nélkül nyilatkozva lapunknak elmondta, hogy a tragédia előtt többször tett bejelentést az önkormányzatnál és a rendőrségen, mert az asszony kutyái nem egyszer próbálták lerángatni a kerékpárról őt és a gyerekét is. Többször szóváltásba is keveredett emiatt az ebek gazdájával, egy alkalommal kis híján tettlegességig is fajult a kettőjük közötti vita. A súlyos baleset miatt megvádolt asszony azonban nem tett semmit, hogy a kutyái ne tudjanak kijönni az utcára – mesélte az anyuka. Egy másik fiatal nő hasonló esetről számolt be lapunknak, az ő kisfiát is többször megkergették a kutyák, ő is több bejelentést tett.

A tragédia szemtanúinak elmondása szerint a kutyák nem támadták meg az idős férfit, a két állat keresztbe futott az úton, a vizslaszerű keverék oldalról rohant neki a biciklistának. A szemtanúk szerint a baleset idején járt arra a kutyák gazdája is.

Ottjártunkkor egy idős férfi éppen a ház oldalánál lévő rossz kerítést javította, érdeklődésünkre nem akart nyilatkozni az esetről, csak annyit mondott, hogy nem az ő kutyájuk okozta a tragédiát. A ház udvarán most is szaladgált két házőrző, az egyik, vizslaszerű keverékre ráillet a baleset szemtanúi által adott leírás.

A megvádolt asszony tagadja, hogy az ő kutyái okozták volna a balesetet, szerinte máshonnan elkószált állatok voltak. A nő azt állította a bíróságon, hogy a két eb otthon várta őt, be voltak zárva. Több szemtanú viszont felismerte a kutyáit, sőt, egyikük közvetlen a baleset után a rendőrökkel elment a nő házához és látta, hogy a vizslaszerű kutyának vérzett a pofája.

[box type=”shadow” ]A kutya az elkövetés eszköze

A törvény szerint az állattartó köteles gondoskodni, hogy az eb közterületre felügyelet nélkül ne juthasson ki. Közterületen ebet csak pórázon szabad vezetni. Jogi értelemben a kutya nem felelős, az állat tulajdonképpen itt a károkozás eszköze. Ha egy felügyelet nélküli kutya bármilyen sérülést vagy anyagi kárt okoz, akkor a gazdáját vehetik elő, a nyomozóhatóság azt vizsgálja, hogy miért nem gondoskodott az állat féken tartásáról. A tulajdonos, illetve a kutyának a birtokban tartója abban az esetben mentesül a felelősség alól, ha bizonyítani tudja, hogy úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben elvárható.[/box]

baon.hu, Pozsgai Ákos

 

További hírek a témában