Malenkij robot – Vándorkiállítás Harkakötönyben

„…körülbelül 1900 embert összekötözött kézzel indítottak el marhavagonokban. Ez volt életem legborzalmasabb utazása. A hőmérő állandóan –10 fok körül mozgott, borzasztóan fáztunk, és szinte teljesen védetlenek voltunk. Egy vagonba 180 személyt tereltek be…” – szól az egyik visszaemlékezés az 1945-től szovjet területre kényszermunkára ártatlanul elhurcoltak tragédiájáról.

A kiskunhalasi Pásztortűz Egyesület szervezésében, 2016 őszétől iskolákba viszik el a vándorkiállítást, amelyben a malenkij robot nemzetközi, magyarországi és kiskunhalasi vonatkozásait ismerhetik meg. Az első állomáson, 2016. szeptember 22-én délelőtt a harkakötönyi Szent Ágoston Általános Iskolában nyílt meg a tárlat. Brassó Imre polgármester nyitotta meg a kiállítást, és Horváth Tiborné magyar és történelem szakos tanár köszöntötte a kezdeményezést. A 71 éve történt tragikus eseményeket Végső István történész vázolta fel az érdeklődőknek és a diákoknak.

„A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve” részeként valósul meg a programsorozat. A kiállítás 2017. januárig utazik a Kiskunhalasi Járásban.

Fotók: Pásztor Gergely

További hírek a témában