Mától kikísérik a határsávból az elfogottakat

A kép illusztráció

Új időszámítás kezdődik keddtől migránsügyben – mondta a magyarhirlap.hu-nak adott interjúban Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Kifejtette, akit a határtól számított nyolc kilométeren belül fognak el, azt visszakísérik a kerítésen található kapukhoz, majd a kellő menekültügyi felvilágosítás után átküldik a túloldalra – amely szintén Magyarországhoz tartozik.
Hónapról hónapra egyre többen kísérelnek meg átjutni a 175 kilométer hosszú szerb–magyar határszakaszon – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Bakondi György.

Orbán Viktor miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint Magyarország, a fokozódó nyomás kivédésére, keddtől hatékony, a menekültstátus megszerzésének lehetőségét fenntartó megoldást alkalmaz. Ez annyit jelent, hogy azokat, akiket a határtól számított nyolc kilométeres körzetben fognak el, visszakísérik a kerítésen található kapukhoz, majd kellő menekültügyi felvilágosítás után átküldik a túloldalra – amely szintén a mi területünk.

Bakondi jelezte, nem állunk egyedül ezzel, hiszen az Ausztriában elfogottaknál is ugyanez az eljárás. Az intézkedés célja, hogy jogellenesen senki se tartózkodhasson Magyarországon – fogalmazott. Azok az emberek, akik így távoznak az országból, szabadon és az érvényes jogszabályoknak megfelelően felkereshetik a tranzitzónákat, ahol menedékstátusért folyamodhatnak a magyar hatóságokhoz.

A kérdésre, hogy miért pont nyolc kilométer a bűvös határ, Bakondi azt felelte, az illegális bevándorlók kilencvennyolc százalékát ezen a részen fogják el. A főtanácsadó lapunknak elmondta, a múlt péntekig az idén összesen 17 489 embert fogtak el tiltott határátlépés során, s 4967 büntetőeljárás indult. Kifejtette, a törvények szerint a menekültstátus elbírálásának ideje 72 óra, s a többség – azaz a fiatal férfiak – esetében helyben bírálják el a kérelmet. Az eljárás során nemzetbiztonsági, bűnügyi, valamint közegészségügyi kockázatokat vizsgálnak, majd ez alapján határoznak, kaphat-e menedékjogot a kérelmező vagy sem. Kifejtette, az idén eddig 164 embercsempész ellen indult eljárás.

Minél erősebben óvjuk a külső határokat, annál kevesebb ilyen eset várható – fogalmazott a főtanácsadó a legfrissebb fóti incidens kapcsán. Beszélt arról is, mindehhez viszont arra lenne szükség, hogy figyelembe vegyék hazánk ez irányú és régen hangoztatott javaslatait a több állammal együtt kialakítandó hármas védővonalról. Mint mondta, az első szűrő a kibocsátó, valamint a tranzitországok támogatása azért, hogy eleve ne induljanak útnak, ne haladjanak át a tranzitországokon a migránsok.

Bakondi György szerint a másik az Európai Unión kívüli hot spotok létrehozása, amelyeknél megállapítanák, ki jogosult valóban politikai menedékjogra, a harmadik pedig a külső határok őrizete Európa-szerte. Hozzátette, ezek együttesen szükségesek, hogy ne következzenek be a közbiztonságot és nem egy esetben a nemzetbiztonságot fenyegető, súlyos cselekmények.

magyarhirlap.hu

További hírek a témában
Warning: Unknown: Failed to write session data (memcached). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (127.0.0.1:11211) in Unknown on line 0