Minden, ami húsvét

A nagy keresztény egyházi ünnepek, ünnepkörök mindig érdekes, még fellelhető vagy már elfeledett szokások tárházai. Az evangéliumi kinyilatkoztatás mellett a természeti, a pogány és a népi hiedelmek is átszőtték, szövik ezeket az időszakokat.

A Pásztortűz Egyesület meghívására február végén a kiskunhalasi városi könyvtárban, Varga Máté folklorista (Hagyományok Háza) ismeretterjesztő előadásán részletesen beszélt az ünnepkör hagyományairól és azok kialakulásáról. Két éven át Moldvában, csángók között is élt, így az ő szokásaikat is igen jól megismerte. Vetítéssel, autentikus dalok, imák hangbejátszásával, és egy régi filmrészlet bemutatásával hozta még közelebb húsvéti misztériumot.

Nagyböjt, locsolkodás, torkos csütörtök, húsvéti tojás, kakaslövés, ételek és italok készítésének példái mentén számos érdekesség került elő. A hallgatóság több személyes példát is előadott, ami a régi ünnepeket is megidézte.

A Pásztortűz Egyesület következő rendezvényén, március 31-én 17 órától a kiskunhalasi városi könyvtárban a Vad Kunság- a Puszta rejtett élete című természetfilm alkotóival lesz közönségtalálkozó.

Pásztortűz Egyesület

További hírek a témában