Nemigen találtak legyőzőre a halasi lánglovagok – Képek

tuz7Tegnap a Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság adott otthont a megyei tűzoltósport-versenynek. A halasi csapat szinte minden versenyszámban az élen végzett.

A versenyen a megye hivatásos tűzoltói mérhették össze erejüket egyéni horoglétra-mászásban, csapatban kismotorfecskendő-szerelésben, egyéni százméteres akadályfutásban és csapatban négyszer százméteres váltóversenyben.

A tűzoltósportnak régi hagyományai vannak országszerte, és megyénkben is nagy hangsúlyt fektetnek a tűzoltók ennek a szép hagyománynak az ápolására. A tűzoltósportra való felkészülés, a versenyeken való részvétel azonban nem csupán hagyomány, hanem a tűzoltóhivatás alapjellemzője. A tűzoltói hivatás igazi csapatmunkát kíván, és ez a verseny remek alkalom a csapatmunka versenykeretek közötti erősítésére, tökéletesítésére. Az egyéni versenyszámok pedig lehetőséget teremtenek a precíz, pontos, jól begyakorolt feladatvégzés és e tudásra alapozott bátor, hezitálástól mentes gyors feladatvégrehajtásban való megmérettetésre.

A versenyt Gáncsos László tű. őrnagy, megyei tűzoltósági főfelügyelő és Babud Jenő tű. alezredes, a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője nyitotta meg. A megnyitót követően a versenyzők bemelegítettek és elfoglalták állomáshelyüket.

A következő eredmények születtek:

horoglétra-mászás

 1. helyezett: Kollár Csaba tű. hadnagy – Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
 2. helyezett: Kisa Péter tű. főtörzsőrmester – Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
 3. helyezett: Huczek Zsolt tű. törzsőrmester – Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

Horoglétra-mászásnál a tűzoltók a létrával a kezükben odafutnak a mászóházhoz. Miután beakasztják a létrát az első emeleti ablakpárkányába, felfutnak a létrán, és beülnek az ablaknyílásba, ezt még kétszer megismétlik, melynek végén két lábra állva megérkeznek a harmadik emeletre.

 

százméteres akadályfutás

 1. helyezett: Tóth István tű. törzsőrmester – Kecskeméti Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
 2. helyezett: Kovács István tű. főtörzsőrmester – Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
 3.  helyezett: Huczek Zsolt tű. törzsőrmester – Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

Százméteres akadályfutásnál a versenyzők egy palánkhoz futnak, amit átugranak. Ezt követően két kézbevett tömlővel végigfutnak a gerendán és futás közben kigurítják a tömlőket és összekapcsolják. Az osztóhoz megérkezve csatlakoztatják a tömlőket és a megszerelt sugárral befutnak a célba.

 

egyéni összetett

 1. helyezett: Huczek Zsolt tű. törzsőrmester – Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
 2. helyezett: Kisa Péter tű. főtörzsőrmester – Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
 3. helyezett: Magyar Dávid tű. őrmester – Kecskeméti Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság

 

négyszer százméteres váltóverseny

 1. helyezett: Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata
 2. helyezett: Kecskeméti Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata
 3. helyezett: Kiskunfélegyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata

Négyszer százméteres váltóversenyben a feladat összetett és a végrehajtása összehangolt munkát igényel. A csapat első tagja létrával a kezében felfut egy kisház tetejére, amin végigszalad, majd leugrik és sugárcsővel a kezében fut a váltótársa felé.  A váltást követően a második versenyző is futva teszi meg a százméteres távot, miközben egy palánk nehezíti a továbbjutását. Amikor a versenyző leküzdötte ezt az akadályt a csapat harmadik tagjának átadja a stafétát, azaz a sugárcsövet. A sugárcső átvételét követően a versenyző az előkészített tömlőkhöz szalad, melyekkel végigfut a gerendán és földet érve az osztóhoz csatlakoztatja. A váltó negyedik tagja ezután kapja meg a sugárcsövet. Az ő feladata porral oltó készülékkel egy tálcatüzet eloltani, majd sugárcsővel a kezében célba érni.

 

kismotorfecskendő-szerelés

 1. helyezett: Bajai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata
 2. helyezett: Kiskőrösi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata
 3. helyezett: Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata

A kismotorfecskendő-szerelési versenyszámban egy szabályos versenysugár-szerelést kell a versenyzőknek bemutatni úgy, hogy a víznyomást egy – a tűzoltók által a verseny keretében, részelemeiből összeállított – kismotorfecskendő biztosítja.  Az időmérő szigorúan csak akkor áll meg, amikor a – tüzet jelképező – céltáblák jelzik a feltételezett tűz eloltását. Ebben a versenyszámban a gyorsaság mellett sokat számít a műszaki eszközök biztos kezelésének képessége is.

 

csapat összetett

 1. helyezett: Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata
 2. helyezett: Kecskeméti Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata
 3. helyezett: Kiskőrösi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata
 1. helyezett: Kiskunfélegyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata
 2. helyezett: Bajai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata
 3. helyezett: Kalocsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata

 

Forrás: bacs.katasztrofavedelem.hu

 

További hírek a témában
Warning: Unknown: Failed to write session data (memcached). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (127.0.0.1:11211) in Unknown on line 0