Patocskai: A halasi Fidesznek nem fontos a bérek felzárkóztatása

Kiskunhalas város legutóbbi testületi ülésén tárgyalta a Jobbik kezdeményezését, amely egy elvi állásfoglalás volt az ún. bérunió kapcsán. Patocskai Tamás, jobbikos önkormányzati képviselő sajtótájékoztatóján elmondta, bár úgy gondolta, hogy a bérfelzárkoztatás fontossága egy pártok felett álló ügy, a fideszes és SHT-s képviselők nem voltak képesek felülemelkedni a saját pártérdekeiken és nem támogatták a szándéknyilatkozatot.

A javaslat azt tartalmazta, hogy Kiskunhalas városa is álljon ki egy szándéknyilatkozatban amellett, hogy Kelet-Közép-Európa országaiban induljon el a nyugati országokhoz képest való bérfelzárkóztatás. Ennek első lépéseként egy európai polgári kezdeményezést kezdeményezett a Jobbik.

A képviselő emlékeztetett, hogy a párt 8 régióbeli országban talált szövetségest, akik úgy gondolják: egyenlő munkáért egyenlő bér járjon, azaz ne csak az árak egyenlítődjenek ki az Unióban, hanem a bérek is. Patocskai elmondta, hogy ez nem egy rövid távú terv, hanem vélhetően csak évek vagy akár évtizedek alatt valósulhat meg, de fontos, hogy ezt az igényt most kimondjuk, mert csak úgy lehet valamiért küzdeni, ha meghatározzuk a célt. Az átgondolt és megtervezett bérfejlesztés azért sem történhet meg egyik napról a másikra, mert olyan megoldást kell kidolgozni, ami a magyar vállalkozókat sem terheli erejükön felül. Ugyanakkor a szándék kimondása elengedhetetlen, mert csak így állítható meg a hazánkat és a régiót sújtó elvándorlás.

A testületi ülésen a heves viták után végül csak a Jobbik képviselője támogatta az előterjesztést. Patocskai Tamás szerint nemcsak neki, hanem vélhetően a város lakosságának is csalódás ez a fajta többségi hozzáállás. Ugyanakkor abból kiindulva, hogy Orbán Viktor és a Fidesz soha nem kezdeményezte a magyar emberek bérének rendezését európai színtéren, nem meglepő a döntés.

(Jobbik sajtóközlemény)

További hírek a témában