Click to listen highlighted text!
  Click to listen highlighted text!

Pofon-kiárusítás a nagyáruházban

Ahogyan arról már korábban is hírt adtunk az utóbbi időben a bokszolók odamennek, ahol amúgy is sokan megfordulnak, no, nem verekedni, hanem megmutatni magukat és esetleg kedvet csinálni a sportágukhoz. Tavaly ősszel Pécsen „Pláza”, az idén, egy hete Hódmezővásárhelyen „Tesco kupára” hívták, várták a déli régió legjobbjait.

A számításuk bevált, hiszen Szalkai Edina főszervező elégedetten konstatálhatta, hogy állandón 200-250 körüli ember van jelen, szurkol, vagy csak megáll egy pillanatra, elcsodálkozva, hogy ezek a srácok – és hölgyek ! – vajon hol „vehették” ezt a sok remek jobb és balegyenest. Nos, nem tavaszi leárazáson az biztos!

A testvérvárosban a Halasi Boksz Club hat fős küldöttséggel vett részt a versenyen Lehóczki László edző vezetésével.
A rendezvényen megjelent Gedó György olimpiai bajnok, a MÖSZ utánpótlás szakfelügyelője és Erdei Zsolt a szövetség elnöke is. A zsűriben helyet kapott Mester Sándor, aki – ezúttal is – tájékoztatóként látott el feladatokat.

A torna nemzetközi volt, egy szlovák – Spartak Komarno – és egy romániai – BK Nagyszalonta – csapatai részvételével. Összesen 35 pár lépett szorítóba, közülük 20 pár bemutatót bokszolt, 16 összecsapás volt hivatalos mérkőzés. A halasiak itt is ott is szerepeltek, itt is ott is helytálltak.

Örvendetes, hogy sok gyermek kipróbálhatta magát a ringben, versenyszerű körülmények között.
Mivel korábban 12 év alatt nem lehetett számukra mérkőzést szervezni, sokan „elvesztek az ökölvívás számára”, hiszen aki küzdősportra vágyott, más szakágakban előbb juthatott sikerélményhez. Ezt felismerve a szövetség – szigorított szabályokkal, nagy odafigyeléssel, rövidített menetidőkkel és fokozott bírói felügyelet mellett – lehetővé teszi a 10-12 évesek számára is bemutatókon való részvételt. Ahogyan az szokott lenni a bemutatókon általában „döntetlen” az eredmény, és mind a két résztvevő kap jutalmat, de a srácok számára nagy élmény 100-200 ember előtt megmutatni tudásukat.

Ilyen meccsen lépett kötelek közé a halasi Baráth Dominik is Pádár Ádám, a Hranek BC versenyzője ellen. Dominik végig fölényben volt, irányított, nagyon jó benyomást keltett. Megérdemelten örült az éremnek a meccs végén.

Bár nem a gyermek korosztály, hanem pont az érett tudás okán, de Jákob Klára is bemutatót bokszolt. Klára, aki kétszeres magyar bajnoki bronzérmes, átlépte azt a kort, amit egészségvédelmi okokból a bokszolóknak engedélyeznek, így hivatalos meccsen már nem léphet ringbe. Egy súllyal feljebb „bemutatózott” a harcias pesti Muráti Eszter (BSE) ellen. Klára egyértelműen dominált, jobb volt, de „nem ütötte szét” ellenfelét” nm az volt most a cél. Nagyot küzdöttek, hajtottak, bokszoltak, a végén kezet fogtak, megölelték egymást, ahogy sportszerű ellenfelekhez illik.

A serdülő 48. kilósok között Török Péter lépett ringbe a szegedi Petrovics Krisztián ellen. Krisztián kezdett jobban, elvitte a meccs elejét, a végére a halasi srác is feljött, nagyon szép dolgokat mutatott, de ez kevés volt a győzelemhez. A végén Gedó György, aki ebben a súlyban nyert olimpiát 1972-ben, elismerően bólintott: „Van utánpótlás!” Az elismerésből kijárt Török Péternek is, aki az utóbbi időben nagyon szép, korát meghaladóan érett teljesítményt mutat.

A másik Török fiú, Gergő szintén szegedivel, Ocskó Márkkal bokszolt. Nagyon jó meccset vívott a két srác. Gergő egyre szebb, taktikus bunyót mutat, van jövője. Ocskó egy súllyal nehezebb volt, Gergő mégis vállalta a küzdelmet. Az első két menet döntetlen volt, az utolsót hajszállal vitte Ocskó, ezzel megnyerte a mérkőzést is. A mellettem ülő komáromi edző, aki pár hete Komáromban látta Törököt, nagyon dícsérte a halasi versenyzőt, azt mondta, tavaly ősz, a Testvérvárosok kupája óta, amikor utoljára látta, sokat fejlődött.

A debreceni Fúró Fanni nagyon készült Magyar Csenge ellen. Csenge 60 kilós, Fanni 66 volt. Az elején Fanni támadott, a halasi lány nem találta az ellenszert, letapadt a ring közepén, el is ment az a menet. A szünetben Lehóczki edző – akinek munkáját segítette most az edzőségre is készülő Kozma Betti -, jó tanácsokkal látta el. Magyar Csenge ellépett, lökte a szép hosszú egyeneseket, amiken ellenfele rendre fennakadt. Megfordult a mérkőzés, amit egyhangú pontozással nyert a HBC bokszolója. Csenge nagy reménység, Halas és a magyar női ökölvívás büszkesége lehet pár év múlva, ha így halad előre.

Utolsóként Haner Olivér lépett szorítóba a mieink közül a kecskeméti Szőnyi Martin ellen. Volt közöttük is vagy 6 kiló Szőnyi javára, bár ő meg fiatalabb és alacsonyabb volt Olinál. Nagyon kemény meccs volt! Egy menet itt, egy menet ott. Szerintem, szerintünk a „nap mérkőzése” volt. Szőnyi rohant előre, Haner kontrázott, megállította majd visszatámadott és a mérkőzés második felében már egyértelműen uralta a szorítót. Kár, hogy a bírók másként látták. 2:1 arányban nyert a KSC versenyzője. Nem szokásunk mindig a bírókban keresni a hibát, de a semleges – budapesti – bíró egyértelműen Hanert látta jobbnak, a két másik -„kecskeméti” – pontozó a KSC versenyzőjét. Eredmény 1:2 oda. No comment… mert nem illik. Olivér magát is okolta. Elmondása szerint keveset tudott most edzésre járni, így nem tudta befejezni – a meglévő ziccerek ellenére sem – a meccset a végső gong előtt, hogy „ne legyen dolga a pontozóknak”, így aztán el is úszott a győzelem.

Összességében egy jól megszervezett tornán voltunk vendégei a testvérvárosi klubnak, amit köszönünk, és igyekszünk viszonozni, a szó szoros értelmében „visszavágni”, ősszel a Testvérvárosok kupáján, Kiskunhalason, amelyre a halasi klub új elnöke, Varsányi Vera – aki a helyszínen szurkolt versenyzőinek – személyesen invitálta a vásárhelyi torna résztvevőit.

Szöveg és Kép: Mester Sándor
HBC elnökségi tag

További hírek a témában
A szöveg felolvasásához kattintson