Rablással is gyanúsítják a kábítószerező halasi fiatalokat

Elkezdődött a Kiskunhalasi Járásbíróságon annak a két halasi férfinek a büntetőpere, akiket rablással és több más bűncselekménnyel is vádol az ügyészség.

A vádlottak tavaly május 5-én megjelentek a Mátyás tér egyik fodrász üzletében, ahol a vádirat szerint az üzlet tulajdonosát kábítószer vásárlás ürügyén keresték fel, végül egyikük fojtogatta, megfenyegették és a nála lévő Kokain átadására kényszerítették. A vádlottak már korábban is voltak büntetve, illetve jelenleg is több büntetőeljárás van ellenük folyamatban.

A szerda reggel fél kilencre meghirdetett tárgyalás jó háromnegyed órás késéssel kezdődhetett csak el, az egyik vádlott ugyanis nem jelent meg időben a bíróságon. Ezért az ügy sértettjét, a tanúként beidézett fodrászüzlet tulajdonosát a bírónő elengedte, őt egy későbbi tárgyaláson hallgatja majd meg a bíróság a vádlottak által elmondottak alapján. Az ügyben egyébként büntetőeljárás indult a sértett, fodrászüzlet-tulajdonos ellen is kábítószer birtoklásának vétsége miatt.

A vádirat lényege szerint a sértett pontosan meg nem állapítható körülmények között kokaint szerzett, ezt az ügy első és másodrendű vádlottja megtudták, majd elhatározták, hogy saját fogyasztásra fizetés nélkül megszerzik. A másod rendű vádlott találkozót beszélt meg a késő esti órákra a fodrászüzlet tulajdonosával a Mátyás téri üzletbe.

Az első rendű vádlott a kocsiban várakozott, amíg a társa az üzletben tárgyalt a fodrásszal, akitől a kóstoló után a vásárlásra felkínált kábítószert fizetés nélkül akarta elhozni, ebbe azonban a sértett nem ment bele. A másod rendű vádlott szidalmazni kezdte a fodrászt, mellkason lökte, a nyakát szorította, dulakodott vele, de a kábítószert nem sikerült megszereznie, ezért kiabálva hívta be az üzletbe a társát, aki azzal fenyegette meg a fodrászüzlet tulajdonosát, hogy megverik, ha nem adja át a kábítószert. A fodrász a fenyegetés hatására végül átadta a vádlottaknak a zsebében lévő kokaint, amivel távoztak az üzletből. A vádlottak a nyomozati szakban, a rendőrségen tett vallomásukat fenntartották, a bíróság előtt azonban megtagadták az újabb vallomástételt.

Mindketten elismerték a kábítószer fogyasztást, amit a rendőrségi kihallgatásuk során elvégzett orvosi vizsgálatok is igazolnak. A vádlottak vizeletében kokain és cannabis származékot találtak. Korábban egyikük a kábítószer függősége miatt elterelő terápiás kezelésen is részt vett, azonban az ellene folytatott akkori büntetőeljárás miatt ezt fel kellett függesztenie.

A két férfi ellen korábban több büntetőeljárás is folyt, nem voltak ismeretlenek a nyomozóhatóságok előtt, több alkalommal is jogerős határozatban marasztalta el őket a bíróság. Az elsőrendű vádlott 2012-ben vesztegetés bűntette miatt, 2015-ben pedig csalás bűntett miatt pénzbüntetésre ítélte a bíróság. A másodrendű vádlottat 2013-ban lopás miatt közérdekű munkára ítélték, majd 2015-ben ittas vezetés miatt pénzbüntetést kapott, 2016-ban pedig felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság pénzhamisítás miatt.

A bíróság a tárgyalás folytatását május 31-re napolta, a sértetten kívül további tanúkat idéznek be és fognak meghallgatni az ügyben.

További hírek a témában