Remek program újra: Hullócsillagok éjszakája Kiskunhalason!

Már harmadik éve szervezik meg a Hullócsillagok éjszakáját Kiskunhalason.
A csillaghullás tetőzésének időszakában, azaz augusztus 10. és 15. között óránként akár 200 alkalommal is láthatjuk felizzani a meteorokat. A meteoreső körülbelül augusztus 20-ig tart, a legjobb pedig, ha éjfél és hajnali 5 óra között nézünk az ég felé, ekkor látszanak ugyanis a legjobban a semmibe tűnő egykori meteorok.

2017. augusztus 11-én, 21:00–1:00 óráig az Olajosok útja 9-es kilométerkő utáni tisztáson, a használaton kívüli “olajkút pumpánál” várják a hullócsillagok szerelmeseit. A rendezvény szervezője a Szervező Család- és Gyermekjóléti Központ és Szolgálat, további információk a rendezvény Facebook oldalán találhatók.

A Perseidák az év egyik legismertebb és leglátványosabb meteorraja, a hullócsillagokat Szent Lőrinc könnyeiként is szokták emlegetni. Első említése Krisztus után 36-ból való, a raj éves megjelenését 1835-ben fedezték fel – áll a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján közölt tájékoztatásban. Harminc évvel később azt is megállapították, hogy a raj vélhetően a 109P/Swift-Tuttle üstökös “mellékterméke”.

A Perseidák mindig bőséges csillaghullást hoz. Már most érdemes az eget kémlelni, mert egy-egy felvillanást már el lehet csípni, de a csúcs augusztus 12-re esik. Az Earthsky cikke szerint idén különösen sok hullócsillagot ígér a raj: akár 200-at is megfigyelhetsz egy óra alatt az északi féltekén, ami a duplája a megszokott értéknek.
A Magyar Csillagászati Egyesület azt írta, hogy a Föld augusztus 12-én 0 és 4 óra között halad át a meteorraj legsűrűbb részén, ekkor lesz látható majd a legtöbb felvillanás. Az észlelést a Hold sem fogja zavarni, mivel égi kísérőnk augusztus 10-én lép az első negyedbe.

További hírek a témában
Warning: Unknown: Failed to write session data (memcached). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (127.0.0.1:11211) in Unknown on line 0