Rendőrök veszik át a katonák helyét a déli határon

Kép: Halasinfo.hu, Juhász D. Géza

Magyar Idők arról értesült, hogy a katonákat fokozatosan készenléti egységek váltják fel a déli határvédelemben, de folyamatos operatív ellenőrzéssel ügyelnek arra, hogy a biztonság jelenlegi szintje megmaradjon.

A lap csütörtöki számában arról ír, hogy a korábbi folyamatos ellenőrzés helyett jelenleg mindig csak annyi élőerőt alkalmaznak a határnál, amennyit a helyzet aktuálisan megkíván, és inkább rendőröket; ezt a Belügyminisztérium is megerősítette a kormánypárti újságnak.

Hozzáteszik, a védelem minősége így megmarad, folyamatos elemzések alapján döntik el, hogy mekkora legyen a határvédelemben a technika és az élőerő aránya. Arról viszont, hogy jelenleg hány rendőr és katona teljesít szolgálatot a határnál, a BM nem nyilatkozott – ez nem nyilvános adat.

A határ menti településeken viszont úgy értesültünk, hogy egyre kevesebb a katona a déli kerítésnél. Maczó József, Kelebia polgármestere azt mondta, hivatalosan ugyan nem tájékoztatták a katonák kivonásáról a térségből, de úgy tudja, zajlik ez a folyamat. Erre utalhat az is, hogy a környéken szállásokat foglalnak a készenléti rendőrök számára. Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere szintén megerősítette, hogy mostanában szinte csak rendőröket látni a határ mentén.

A határt védő katonák folyamatos kivonására és a kerítést ellenőrző készenléti erők megerősítésére utal az is, hogy Szabó István honvédelmi államtitkár a napokban úgy nyilatkozott: a magyar határőrizeti rendszer technikai korszerűsítésével csökkenteni lehet az élőerős védekezést, s egy készenléti erővel válthatják fel a határvédelmet.

A rendőrök nagyobb számára pedig Kontrát Károly belügyi államtitkár szavaiból lehet következtetni, amikor azt mondta, a Belügyminisztérium és a rendőrség felkészült a Stop Soros-törvénycsomag végrehajtására, annak hatálybalépésével pedig tovább erősödik Magyarország és a magyar emberek biztonsága.

hvg.hu

További friss hírek