Sebességet váltott a Szaki

Egy hosszabb, csendesebb időszak után ismét pezsgő élet költözött a Szakiba. De biztosan vannak, akik még nem tudják, hogy újra számos programmal és szórakozási lehetőséggel várja a halasiakat a vasutasok művelődési háza. Erről beszélgettünk az intézmény igazgatójával, Kapus Krisztiánnal.

Mikor vette át a ház irányítását?

2014. december 1. óta vagyok a VOKE – vagy ahogyan Halason ismerik – a Szaki vezetője. Mielőtt átvettem volna az intézményt, a fenntartó megmutatta a házat, és kérdezte, hogy vállalom-e a feladatot. Az épülettel gyakorlatilag az elmúlt négy évtizedben nem nagyon csináltak semmit, általánosságban nagyon lelakott volt az épület. De mivel szeretem a kihívásokat, maradtam, s belevágtam.

Első körben önkormányzattal egyeztettem, hogy a közművelődési színtéren mely területek „úgymond” a szabadok, lefedetlenek, hová tudjuk beilleszteni magunkat a társintézményeink programjai, tevékenységi köre mellé. Így 2014 decemberében létre jött a Kiskunhalasi Kulturális Kerekasztal, amely minden hónapban ülésezik. Itt hangoljuk össze a rendezvényeket, kapcsolódási pontjainkat, és hogy lehetőség szerint ne legyenek egymásra szervezve rendezvényeink.

Új kezdeményezés Halason a Városi Diákönkormányzat. Mi a célja?

Ezt a területet vallom igazi hivatásomnak. Ifjúsági munka, pedagógus lélekkel. Már több mint egy éve, 2015 januárjában alakult meg a városi diákönkormányzat az ifjúsági ügyekben való érdekképviseletként, amely azóta már egy újabb év kezdetén tisztújító ülést is tartott. Ha az ifjúságot szeretnénk megszólítani, ezen a területen egy kicsit többet kell adni. Azt hiszem, ez egy nagyon sikeres kezdeményezés, hiszen azok a gyerekek, akik ebben részt vesznek, közvetetten képviselők a város összes diákját, gyakorolják a demokráciát, programokat szerveznek.

11206077_649793441818119_5952322661061524637_n

Azt hiszem, az iskolai diákönkormányzatokat is megmozgattuk egy kicsit. Hiszen egy-egy rendezvényünkön, a városi diáknapon vagy különböző diáktárlatokon, LAN-partyn más-más fiatalokat szólítunk meg, és ez közös döntéseken alapul, közös történik a  program megszervezése, és egy-egy jól sikerült rendezvény is bizony erősíti a Városi Diákönkormányzat kis csapatát. Ilyen volt például a magyarkanizsai testvértelepülésre való szakmai kirándulás, melynek folytatásaként már azóta a vajdasági fiatalok is eljöttek Kiskunhalasra. Ezek azok a programok, amelyek egyébként harmonizálnak a város ifjúsági koncepciójához is. A 2007-es koncepciót megerősítve, a 2015-ben elfogadott koncepciót pedig egy kicsit megelőzve indultunk el ezzel a kezdeményezéssel, de természetesen a koncepció mellé idomulva tudja majd folytatni munkáját a városi diákönkormányzat.

2015 decemberében a Kiskunhalasi Ifjúsági Kerekasztal is megalakult, ahol elnökké választották Kiskunhalas város diákpolgármesterét Szabó-Kocsis Dorottyát, ez is komoly elismerése a munkánknak, és nemes feladat ez Dorcinak. Elkészült a KIK működési szabályzata is, amely szerint különböző javaslatokat tesznek majd a döntéshozók felé a résztvevő fiatalok. A következő ülésen például a városi költségvetés tervezéséhez ifjúsági javaslatokat tesz ez az együttműködés. Ebben részt vesznek a helyi egyházak, civil szervezetek, illetve az ifjúsággal foglalkozó civil szervezetek.

Most már van együttműködés a város és a Szaki között is?

Fontosnak tartom, hogy érezzék a kiskunhalasiak, hogy ugyan a vasútállomás mellett vagyunk, de mégis a kiskunhalasi kulturális élet részét képezzük, színesebbé tesszük azt. A Szaki Művelődési Háznak kimondottan a közművelődési tevékenység a feladata. Vasutas juniális szerveztünk, makettkiállítást, vasúti modellkiállítást, és a dél-alföldi területi Vasutas Napot is mi szervezhettük meg Szegeden, ami nagy sikert aratott 2015-ben. A tavalyi évben elvégzett munkánkat a városi önkormányzat is elismerte, ezért sikerült 2016 januárjában képviselő testülettel egy közművelődési megállapodást kötnünk, amely fontos mérföldkő a közös együttműködésben. Bízunk benne, hogy ez egy lépcső a további együtt gondolkodásban és munkálkodásban. Hiszem, hogy ez a megállapodás a kiskunhalasi lakosság érdekeit szolgálja.

Milyen rendszeres programokat nyújt az intézmény?

A tavalyi év elején elindult a Darázs Ifjúsági Bár és koncerthelyszín a ház emeletén. Itt különböző zenei stílust képviselő zenekarok mutatják meg magukat a fiataloknak. Hétfőnként kulturális kvíz-est van, csütörtökönként a sörpongozás, illetve most februárban már karaoke-parti is volt, de van csocsó bajnokság, de különböző sportolási (pinpong, sakk, tánc) vagy kulturális lehetőségeket biztosít a Szaki. Mindemellett fontosnak tartom megemlíteni az itt működő egyesületeket, csoportokat, mint például a Stúdió 2000 Tánc Sport Egyesület, Sóstó Sporthorgász Egyesület, Szilaj Citerazenekar, a Petőfi Irodalmi kör vagy az Anonim Alkoholisták, akiket szintén a Szaki Művelődési Ház fogadott be. Emellett van zumba tánc, hétfő és szerda esténként pedig pingpongozni lehet. A rendszeres programok közé tartozik a véradás is. Nagyon sok sikeres kiállításon vagyunk túl, volt itt Kultúra Napja a halasi értékeinkből, mikulásünnepségek, modellkiállítás, makettkiállítás illetve különböző képzőművészeti kiállítások, tárlatok. Kiemelten fontos rendezvényünk volt a térségi citerás találkozó, amellyel – tapasztalataink szerint nagy hiányt sikerült pótolni, így ezt is folytatjuk tovább idén.

citeratalalkozo

A tavalyi esztendőben komoly előrelépéseket tettünk képzések befogadására, hiszen már harmadik alkalommal indult el az aranykalászos gazdaképzés a Művelődési Házunkban, emellett a péksütödei alapképzés folyik jelenleg is a házban, és most egy biogazdálkodási és falusi turizmus képzés indul. Volt varrótanfolyam, illetve biztonsági őr képzésnek is helyet adtunk.

Munkánkat segíti a Nemzeti Művelődési Intézet által megalkotott kulturális közfoglalkoztatási hálózat, hiszen három kulturális közfoglalkoztatott dolgozik nálunk. A járási kulturális közfoglalkoztatási koordinátornak is a Szaki ad „otthon” illetve irodát.

Az elmúlt évben hány programot szerveztek?

Közel 100 rendezvény volt 2015-ben, amelyekre mintegy 22000 látogató volt kíváncsi. Köszönjük ezt a kiskunhalasiaknak. És köszönjük az együttműködő társintézményeknek, iskoláknak.

Mik a tervek, kilátások erre az évre és a továbbiakban?

A 44 éve épült házon az elmúlt évtizedekben nem sok fejlesztés volt. Jelenleg az épület Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdona, és remélem, hogy újra kezdi a tárgyalást az önkormányzat a térítésmentes átvétel feltételeiről. Hiszen addig, amíg bizonytalan a ház tulajdonosi háttere, addig komolyabb felújításra sem tudunk pályázni.

A megkezdett programjainkat szeretnénk tovább vinni, ismertségünket még tovább bővíteni, minél szélesebb körben meghívni a halasiakat, a térségben élőket. Tervezzük a hagyományos táncos esteket visszahozni, szeretnénk a terembérletet egy kicsit hatékonyabbá tenni, hiszen reggeltől estig lehetőség van erre, korrekt, alacsony áron. Szeretnénk az ifjúságot támogatni egy olyan új ifjúsági klub megszervezésével, ahová bármikor bejöhetnek a fiatalok. Folytatjuk a Városi Diákönkormányzat munkáját, már áprilisba is van egy komoly meghívásunk egy országos találkozóra, ahol eddig sikeres munkánkat is bemutathatjuk.

halasinfo.hu

További hírek a témában