Click to listen highlighted text!
  Click to listen highlighted text!

Sportszereket kapott ajándékba a Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda

Foci-, kézi- és kosárlabdákat, ugrálóköteleket, futballkapukat és pulzusmérő órákat is tartalmaz az a sportszercsomag, amit a Magyar Diáksport Szövetség a kevésbé fejlett régiókban található 6 iskolának juttat el. A Bács-Kiskun megyében található, kiskunhalasi Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvodában január 18-án került sor a sportszerek átadására. A többek között több tucat futball-labdát, ugrókötelet, szivacskézilabdát, tollasütőszettet és mintegy 100 szivacs- és gumilabdát is tartalmazó csomag átnyújtásakor jelen volt a térség országgyűlési képviselője Bányai Gábor és a település alpolgármestere, Farkas Dániel is.

Három intézmény már decemberben megkapta a sporteszközöket, januárban pedig további három iskolába érkezik meg a sportszercsomag. Az érintett oktatási intézmények mindegyike részt vesz ugyanis az MDSZ Tehetséggondozás sport által című, EFOP 3.2.10-16-0001 jelű, európai uniós támogatással megvalósuló kiemelt projektjének „Klaszter” alprojektjében. Ennek célja, hogy valós tapasztalatok és a térségi körülmények alapján olyan megoldási útmutatót tudjon adni az ország valamennyi alap- és középfokú oktatási intézményének, amely révén összehangolt szakmai együttműködések alakíthatók ki helyben a tanulók egészségfejlesztése kapcsán, és így a fiatalok rendszeres mozgásra, sportolásra ösztönözhetők úgy, hogy ennek lehetőségei is bővülnek. A „Klaszter” alprojektben részt vesz a Bács-Kiskun megyében található, kiskunhalasi Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda is.

A Magyar Diáksport Szövetség az idei tanévben kezdte meg a Tehetséggondozás sport által című, EFOP-3.2.10-16-0001 jelű európai uniós projekthez tartozó „Klaszter” alprojekt előkészítését. Ennek során a szövetség 6 vidéki iskola bevonásával igyekszik feltárni a valós képet, és felvázolni az iskolai és az iskolán kívüli sportolási és az ezekhez kacsolódó szakmai, szervezési együttműködési lehetőségeket. A helyzetértékelési szakasz befejezésére várhatóan 2018. május-júniusában kerül sor, ugyanezen év őszétől pedig már annak tesztelése következik, hogy valamennyi érintett szereplő – az iskolák, önkormányzatok, önkéntesek, szülők, pedagógusok, sportegyesületek, illetve az MDSZ helyi kollégái – bevonásával helyi szinten hogyan lehet hatékonyabb együttműködést kialakítani a családok, az iskolák és a sportolási lehetőséget biztosító szervezetek között. A „Klaszter” alprojekt végeredménye egy a gyakorlati tapasztalatokra épülő ajánláscsomag lesz, amely bemutatja az iskola és a helyi, térségi szereplők tudatos együttműködési lehetőségeit annak érdekében, hogy a fiatalok életének még inkább része legyen a rendszeres testmozgás, és a fizikai aktivitásban gazdag közösségi programokon való részvétel. A projekt hozzájárul továbbá az iskolai egészség- és személyiségfejlesztő munka minőségének emeléséhez, végső soron pedig az egészségtudatosabb, aktív életvezetéshez, valamint a hatékonyabb tehetséggondozáshoz is.

Az alprojekt előkészítésén a Magyar Diáksport Szövetség részéről 70 fő vesz részt. A kiválasztott iskolák között található intézmény kisebb és nagyobb településről egyaránt, de a mintavétel kapcsán szempont volt az is, hogy alapítványi, egyházi és állami fenntartású, valamint általános iskolai, szakiskolai és gimnáziumi képzést nyújtó intézmények is bevonásra kerüljenek. A „Klaszter” alprojekt előkészítését és lebonyolítását az MDSZ nagy értékű sportszercsomagok biztosításával is segíti az egyes iskolákban. A Bács-Kiskun megyében található, kiskunhalasi Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvodában január 18-án került sor a sportszerek átadására. A többek között több tucat futball-labdát, ugrókötelet, szivacskézilabdát, tollasütőszettet és mintegy 100 szivacs- és gumilabdát is tartalmazó csomag átnyújtásakor jelen volt a térség országgyűlési képviselője Bányai Gábor és a település alpolgármestere, Farkas Dániel is.

A Magyar Diáksport Szövetség tavaly minden eddiginél sikeresebb évet zárt. A szervezet kiemelt rendezvényein több százezer fiatal sportolt országszerte. A Diákolimpia® versenyein 270 ezer diák vett részt, közülük 15 ezren jutottak az országos döntőkbe. A vizes sportok évébe a Magyar Diáksport Szövetség is bekapcsolódott, hiszen április második felében házigazdája volt a Budapesten megrendezett ISF (Nemzetközi Iskolasport Szövetség) Iskolai Úszó Világbajnokságának. A rendezvényre 17 országból mintegy 300 sportoló érkezett. Ősszel került megrendezésre az Európai Diáksport Napja, amelynek keretében idén Magyarországon 1000 iskolában mintegy 200 ezren sportoltak, míg európai szinten 26 országban közel 2 millióan.

[box type=”shadow” ]

A Magyar Diáksport Szövetség

A Magyar Diáksport Szövetséget (MDSZ) 1987-ben alapították és mára a legnagyobb magyarországi civil szervezetté vált a diáksport területén. A szervezet fő célja, hogy minél több gyermeket vonjon be sportprogramokba és népszerűsítse az egészségfejlesztő testmozgást. Az MDSZ küldetése, hogy a testnevelés és a sport minden gyermek életének részévé váljon, egész életen át. A szervezet testmozgás- és sportprogramokon keresztül támogatja az önkéntesség, valamint a társadalmi befogadás szemléletének erősítését, fejlesztését Magyarországon. A Magyar Diáksport Szövetség állandó kapcsolatban áll szinte valamennyi magyarországi iskolával, és minden évben megrendezi a Diákolimpiát, amely az egyetlen országos tanulmányi verseny a diáksportban.

[/box]

 

További hírek a témában
A szöveg felolvasásához kattintson