Szép halasi siker Debrecenben az ökölvívó diákolimpián

Magyar Csenge a Halasi Box Club – és jelen esetben a Felsővárosi Általános Iskola – sportolója serdülő 66 kilóban ezüstérmet szerzett az április 15-én zárult diákolimpián.

Török Péter és Török Gergő a középdöntőben kikapott, így ők helyezetlenek maradtak. Mind a ketten szép teljesítmény nyújtottak, egyenrangú, kemény csatában maradtak alul, ilyen a sport, de a dicséretet megérdemlik ők is. Ahogyan a bokszolók mondják: Nem megverték őket, csak legyőzték.

A diákolimpiai döntőket így csak  a női ágon várhattuk, ott viszont – Csenge edzéseken mutatott teljesítménye alapján – még reménykedhettünk, még, ha élete első versenye volta  debreceni, akkor is.
Magyar  a döntőben egy vecsési lány ellen bokszolt.

Bíztunk a sikerben, hiszen a halasi lány jó felépítésű, bátor és képzett versenyző, de sajnos a nagyobb rutin ellenfele javára döntötte el a küzdelmet.

A vecsési bunyós a menetek elején lerohanta Csengét, aki az elején még feltartóztatta, majd visszatámadott, de a második menetre megtorpant. A bíró  a passzívvá váló versenyzőre, ha nem képes, vagy nem akar kontrázni, rászámol – ez a serdülő és junior versenyzőknél ez egészségvédelmi okokból is kötelező -, és  a második számolásnál beszünteti a küzdelmet. Ez történt most is, így Magyar Csenge ezüstérmes  lett, amivel mindenki kiegyezett volna előzetesen, most azonban úgy vélik, véljük, nagyon kevés kellett volna a sikerhez.

Magyar Csenge az ezüstérmet Gedó György olimpiai bajnoktól (München 1972.) vehette át.

Seres Attila, a női válogatott egyik keretedzője – aki a Kozma testvéreket is többször készítette fel, “vitte ringbe” egy, egy nemzetközi tornán -, nem mellesleg az ellenfél trénere, elismeréssel nyilatkozott a halasi lányról.

Lehóczki edző szintén dicsérte tanítványát: – Csenge nagyon ügyes volt. Sajnos a kezdőket meg lehet zavarni egy menet eleji lerohanással, nem mindig tudnak megfelelően kibontakozni, hajlamosak leblokkolni, ez történt most is. Sajnálom mert a versenyzőmnek különösen erős egyenesei vannak, főleg jobbal igen kemény, így ha alkalmazza a feltartóztató bal-jobbosokat, vagy kilép és kontrázik, akkor akár ő fejezhette volna be idő előtt a meccset. Szerintem a bíró elkapkodta a számolást, de az, az eredmény, amit a ringben kihirdetnek, tudomásul vettük. Csengének szép jövője lehet a szorítóban, ügyes, fegyelmezett versenyző, nagyon jó felépítése van, nagyon bátor is. Ha kitartó, akkor biztosan lesznek még sokkal fényesebb eredményei is, mi a lehetőséget megadjuk neki, a többi rajta múlik.

Mester Sándor

További hírek a témában