Szeretünk Szent Mihály Nap Halason – Galériával (42 kép)

01-P1080681A Pásztortűz Egyesület szervezésében egy egész délután és este tartó Szent Mihály Napi eseményen ismerkedhetett a város apraja-nagyja a népi kultúrával. Aprók táncával indult a rendezvény, majd a helyi hagyományőrzők segítségével, néptánc és népzene, valamint pásztorétel -és italkóstoló mellett kézműves tevékenység és táncház is várta az érdeklődőket. Kiskunhalas is csatlakozott idén az “Itthon vagy – Magyarország szeretlek” programsorozathoz.

A Végh-kúria udvarán felléptek: a Szilaj Citerazenekar, a Felsővárosi Általános Iskola negyedik osztályosai, a Halasi Népdalkör, a Városi Vegyeskar és Vladár Károly. A naphoz kötődő népszokásokról előadást tartott: Szőnyi Vas Lívia pedagógus.
Az esti táncházban a Rokka Együttes húzta, míg a táncot a Kiskun Táncegyüttes tanította. Az országos tűzgyújtáshoz csatlakozva este fél kilenckor lobbant fel a halasi Szent Mihály Napi pásztortűz. A hagyományőrző népi mulatozás éjjelig tartott.

Kiskunhalason, mint a pásztorkodás egyik központjában igen fontos és nevezetes nap volt Szent Mihály napja! Szeptember 29. a Kisfarsang idejének kezdete, a pusztai állatok behajtásának ideje. Számos néphiedelem kötődik ehhez naphoz. A természethez közel élő emberek népi megfigyeléseinek egyik kiemelkedő időszaka. Időjóslások is fűződnek ehhez a naphoz. A pásztorhagyományok egyik fontos időszaka volt Szent Mihály Napja, és a Keresztény ünnepkör része. A szüreti időszak végét hozta el szeptember vége. Már forr az újbor, kezdődik a pálinkafőzés.

Pásztortűz Egyesület

Fotók: Pásztortűz Egyesület/Halasinfo

További hírek a témában