Téglás Péter vezető ügyészt akarta megölni – Kezdődik a halasi bíróságon lövöldöző férfi pere

Holnap kezdődik a Szegeti Törvényszéken annak a kiskunmajsai férfinek a büntetőpere, aki tavaly március 16-án egy kalasnyikov gépfegyverrel tört be a kiskunhalasi bíróság és ügyészség közös épületébe lövöldözésbe kezdett. B. János Téglás Péter kiskunhalasi főügyésszel akart végezni. Hivatalos személy védelmére kelt személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirat lényege szerint a vádlott korábbi feljelentései kapcsán elégedetlen volt a járási ügyészség vezetőjének intézkedésével, azt érezte, hogy a hatóságok semmibe veszik őt és saját igazságának törvényes úton nem tud érvényt szerezni. Ilyen előzmények után a vádlott 2016. március 16-án megjelent a kiskunhalasi Járási Ügyészség és Kiskunhalasi Járásbíróság közös épületében azzal a szándékkal, hogy a vezető ügyészt megölje és ha ebben valaki meg akarja akadályozni, akkor ezt a személyt is.

Tervének végrehajtásához magával vitte az ismeretlen körülmények között megszerzett, engedély nélkül tartott gépkarabélyt és az ahhoz tartozó 240 darab lőszert. A vádlott a beléptető kapunál elővette a gépkarabélyt, azt csőre töltötte, majd a fegyvert a biztonsági őr hátára irányítva őt arra kényszerítette, hogy vezesse a vezető ügyész szobájához. A lépcsőn haladtak felfelé amikor a járásbíróság gondnoka a vádlottat utolérte és azért, hogy a vádlottat az általa eltervezett cselekmény végrehajtásában megakadályozza megragadta a fegyver csövét, azonban azt elvenni nem tudta. A vádlott és a gondnok között dulakodás alakult ki, miközben a vádlott egy alkalommal a plafon irányába lőtt, majd a sértett felsőtestének irányába is egy lövést adott le, ami a sértett elhárító magatartásának köszönhetően nem okozott sérülést. Ezt követően a vádlott a sértett gyomra irányába közvetlen közelről célzott lövést akart leadni, azonban a lőszer a fegyverben elakadt.

A folyamatos dulakodás közben mindketten elestek, a földön tovább dulakodtak mialatt a vádlott többször elhúzta a fegyver elsütőbillentyűjét, azonban a zárszerkezet folyamatos mozgatása miatt nem sikerült lövést leadnia. A vádlottat végül az épületben tartózkodó két rendőr lefegyverezte.

Halasinfo/Fotó: Juhász Géza

További hírek a témában