Tekós az ország legjobb mezőgazdasági diákvállalkozása

Év elején hirdette meg a Junior Achievement Magyarország (JAM) a „Mezőgazdász – avagy legyél Te az év mezőgazdasági diákvállalkozója” programot. A II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola és Gimnázium mezőgazdasági technikus tanulói is regisztráltak az egy éves programra.

A Dinamikus Technikusok Szövetkezete néven induló tekós csapat a képzés profiljába jól illeszkedő konyhakerti és fűszernövény palánták nevelésével és értékesítésével foglalkozott. Az intézmény remek infrastruktúrájának köszönhetően ehhez minden feltétel adott is volt, a tanulók pedig nagy lelkesedéssel és szorgalommal vetették magukat a munkába.
Már a Diákvállalkozások Tavaszi Vására és Versenye rendezvényen is eredményesen szerepeltek a II. Rákóczi tanulói, akkor a zsűri nekik ítélte a legszebb stand díjat.

IMG_0046

Május 28-án Budapesten pedig sor került a mezőgazdasági diákvállalkozások országos döntőjére is, ahol a szakmai zsűri előtt kellett beszámolót tartani a csapat egész éves munkájáról.
A tekósok színvonalas bemutatóval készültek, ráadásul az elért eredményre is igencsak büszkék lehettek, hiszen az alapításkor befektetett tőke két és félszeres haszonnal térült meg. De nem csak a nyereségszerzés, hanem a társadalmi felelősségvállalás is szerepet játszott a diákok életében, akik két vidéki óvodát is megajándékoztak fűszernövény palántákkal.

A többek között a Monsanto óriásvállalat szakembereiből álló zsűri pedig díjazta is a fiatalok munkásságát és az eredményhirdetésnél kiderült, hogy a II. Rákóczi tanulói nyerték meg az országos versenyt.

Szép hagyományokat folytattak ezzel a tekósok. Az elmúlt évtizedekben az agrár-közgazdasági és áruforgalmazó technikusok számtalan dobogós helyezést hoztak el az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyekről. Ezt a szakmát váltotta a mezőgazdasági technikus képzés, ahol rögtön az első évben sikerült egy kiemelkedő országos eredménnyel előrukkolni, mutatva a Rákócziban zajló munka magas színvonalát.

A megméretés ráadásul számos hasznos tapasztalattal is járt a fiatalok számára, akik közül már most sokan azon gondolkoznak, hogy a tanulmányaik elvégzése után saját mezőgazdasági vállalkozásba fogjanak. Ehhez nagy segítség, hogy a képzéssel párhuzamosan pályázatíró illetve „zöldkönyves” növényvédelmi tanfolyamon is részt vehettek a diákok.
A tanulók felkészítését Illésné Liska Teréz, Patocskainé Anda Gabriella és Keresztúrnié Virág Mónika segítették.

Dávid Géza

További hírek a témában
Warning: Unknown: Failed to write session data (memcached). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (127.0.0.1:11211) in Unknown on line 0