Terményáldás a Tekóban

Hagyományteremtő szándékkal rendeztek terménymegáldó ünnepséget október 10-én a kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnáziumban. Az eseményen az agrár tagozat tizenegyedikes diákjai vettek részt.

A helyszín az iskola tankertje volt, amely ebben az évben is országos helyezést, arany minősítést ért el „közösségi kert” kategóriában. A terménymegáldó ünnepségre esztétikus installációt készítettek a diákok a tankert egy pontján.

Téglás László igazgató megnyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy az iskola mezőgazdasági képzésének évszázados tradíciója és a terményáldás szertartásának gondolatisága valójában szorosan összefügg egymással, hiszen a természettel harmóniában élő, mezőgazdasággal foglalkozó ember számára az ősz különösen fontos időszak volt mindig – ekkor takaríthatja be az egész éves fáradságos munkájának gyümölcseit, ekkor töltheti fel a kamrát, a padlást, pincét az őszi terményekkel.

Berki József káplán, az intézmény iskolalelkésze arról beszélt, milyen fontos az a munka, amely a földbe hullott magtól egészen a betakarításig kíséri végig a fejlődést.  (teko.hu)

Képek: halasinfo.hu

További hírek a témában