Titokzatos megbetegedések a határon szolgáló rendőrök körében – Többben kórházba kerültek

Már 33-an betegedtek meg  a határt védő baranyai csapatszolgálati századból. Információink szerint – a Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítők közül 21 fő van a szálláshelyük elkülönített részén, amit betegségük miatt nem hagyhatnak el, a munkáltató tájékoztatása szerint lassan három napja. – közölte a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ)

Az országot védő rendőrök állapotáról az érdekképviseleti szervezet érdeklődésére a munkáltató arról tájékoztatott, hogy a betegek orvosi felügyelet mellett, társaiktól elkülönítetten diétára fogva gyógyulnak. Ennek a közlésnek a szakszervezet szerint ellentmond, hogy információik szerint csak a hányás- hasmenéses állapot kezdetekor volt jelen orvos, azóta mindössze telefonon, azaz közleményük szerint távgyógyítással történik az elkülönítettek kezelése.
Az érdekképviselet szerint joggal vetődik fel a kérdés, ha ilyen ellátást érdemelnek a határon szolgálatot teljesítő megbetegedett rendőrök. – Ez az orvos távolból fel tud állítani diagnózist, s így gyógyítani is tud? Ha nem szükséges az orvosi felügyelet, de még nem gyógyultak az emberek, napokon keresztül miért kell őket a szálláshelyen tartani? Miért nem engedik őket haza, ahol könnyebben orvos szeme elé kerülhetnének? – tette fel a kérdését a szakszervezet.

A TMRSZ tájékoztatása szerint a megbetegedések kezdetén a helyszínre érkező doktornő, háziorvos azt közölte a rendőrökkel, hogy calicivírus ütötte fel a fejét. A munkáltató tájékoztatása szerint 3 fő a Kiskunhalasi kórházban van állítólagosan gastroenteritis AC, azaz akkut gyomorbélhuruttal, szakszervezet szerint calici járvány lehet a határon szolgálatot teljesítő rendőrök körében. Az érdekképviselet közleménye szerint a rendőrség azt közölte velük, hogy 6 főt hazaengedtek a családjukhoz. Az eddig rendelkezésükre álló adatok alapján tulajdonképpen közel 50%-os a megbetegedés a század tagjai között, beszélnek ételmérgezésről is, a megbetegedések tényleges okáról a kollégáik nem rendelkeznek megfelelő információkkal.

15240159_1325203327512684_435929098_n

A szakszervezet azt a tájékoztatást kaptak a déli határról, a megbetegedések helyszínéről, hogy a tömeges amióta a betegség felütötte a fejét, naponta három alkalommal is takarítanak, a fertőtlenítő szaga az egész területen érezhető. A körülmények nem a legideálisabbak, információik szerint körülbelül 10-11 m2-en 4 fő van elszállásolva, van olyan rendőrkolléga, akinek gerincével vannak gondok, de őt sem engedték haza. Illetve vannak olyan kollégák, akiket a határra küldenek ki szolgálatot ellátni, annak ellenére, hogy nemrégen estek át a még senki által pontosan meg nem állapított betegségen. A szakszervezet kérdésére a munkáltató azt a tájékoztatást adta, hogy az érintett hatóságokat tájékoztatták.

Az érdekképviselet álláspontja az, hogy a 3 főnél több megbetegedés esetén azonnali vizsgálat elrendelésének lett volna helye a magyar állampolgárok tájékoztatásával egyidejűleg, hiszen jelen pillanatban sem tudni egyértelműen, hogy járványról, a hygienes feltételek hiánya okán kialakult fertőzésről, avagy ételmérgezésről van szó – áll a Tettrekész Magyar rendőrök Szakszervezete közleményében.

A rendőrség megerősítette a megbetegedésekről szóló információt

Erőátcsoportosításokat kellett végrehajtania a rendőrségnek, miután egy eddig ismeretlen eredetű fertőzés támadta meg a Bács-Kiskunban a déli határ védelmét ellátó Baranya megyei rendőröket. Eddig harminchárman betegedtek meg, közülük hárman kórházba kerültek – közölte a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyelete. A déli határszakaszt védő Baranyai megyei rendőrök körében hányással, hasmenéssel járó súlyos vírusfertőzés súlyosságát mutatja, hogy többen kórházba is kerültek.

A rendőrség tájékoztatása szerint három rendőrt jelenleg is kórházban ápolnak, huszonketten Bács-Kiskun megyei szálláshelyükön, heten pedig saját otthonukban lábadoznak, egy rendőr viszont már teljesen meggyógyult.
Hogy mi okozza a tömeges megbetegedéseket, azt a rendőrség közlése szerint jelenleg is vizsgálják. A Baranya megyei rendőrség azt is közölte: „A megbetegedések miatt szükségessé vált erő- és eszközátcsoportosítások megtörténtek, a rendőrség továbbra is a szükséges és megfelelő létszámmal biztosítja az államhatár védelmét.”

Halasinfo

További friss hírek