Több fontos változás lépett életbe május elsejével

Kép: Pixabay.com

Több jogszabály is változik 2018. május elsejével. Örülhetnek a motorosok, jóval kevesebb jégeső lesz ezentúl, véget ér a kilakoltatási moratórium.

Május 1-jétől már nem csak tíznapos (heti), hanem havi autópálya matricát is lehet motorkerékpárokra vásárolni. A még januárban életbe lépett jogszabályváltozás nyomán május elsejétől kétféle, kifejezetten motorosoknak ajánlott (D1M jelű) matrica közül választhatnak az egy nyomon haladó járművek tulajdonosai: a tíznapos jogosultság 1470, az egy hónapra szóló pedig 2500 forintba kerül. A díjcsökkentés tulajdonképpen kiváltja a régóta várt éves motoros matricát is, mivel május elsejét követően a teljes szezonban, azaz nyolc hónapon keresztül – az autósok 42975 forintos éves díjával szemben – húszezer forintért lesz használható az 1500 kilométer hosszú hazai gyorsforgalmi úthálózat.

Nem lesz többé jégeső Magyarországon?

Keddtől országos szinten működésbe lép az országos jégkármérséklő rendszer, a Jéger. Az országos kiépítés – ez 986 talajgenerátort, köztük 222 automata üzemelésű készüléket jelent – 1,8 milliárd forintos költségét a vidékfejlesztési programból finanszírozzák. A rendszer lényege, hogy az előre jelzett jégesők közeledtekor acetonos ezüstjodidot párologtatnak a levegőbe, ami bekerül a felhőkbe, és megakadályozza, hogy nagyobb méretű jégkristályok alakuljanak ki. A Jégertől milliárdos megtakarítást remélnek éves szinten. Az országos jégkármérséklő rendszer hatékony működése az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) által biztosított riasztások indításával valósul meg.

Véget ér a kilakoltatási moratórium

Az Országgyűlés 2017. október 31-én fogadta el azt a törvénymódosítást, mely a kilakoltatási moratórium időtartamát a december 1-jétől március 1-jéig terjedő időszak helyett november 15-től április 30-ig állapítja meg magánszemélyek esetében. A rendelkezést a hatálybalépése napján folyamatban lévő azon végrehajtási eljárásokban is alkalmazni kellett, amelyekben a lakóingatlanokat a módosítás hatálybalépésének napján még nem ürítették ki. Így a moratórium kedden már nem él.

 

napi.hu

További hírek a témában