Tovább szolgálhat a rendőr, aki közelről arcon fújt gázzal egy menekültet Kiskunhalason

A Szegedi Törvényszék Katonai Tanácsa szerint szakszerűtlenül és aránytalanul járt el a rendőr, mikor az őt szidalmazó külföldit gázspray-vel lefújta.

Az ügyészség múlt heti tájékoztatása szerint két jogerősen lezárt ügyben pénzbüntetésre ítéltek egy rendőrt és egy katonát azért, mert hivatalosa eljárás során menekülteket bántalmaztak. A rendőrnek 130 ezer, a katonának 300 ezer forintot kell fizetnie.

Az ügyészség beszámolójára szerint a katona térdévével rúgott arcon egy földön ülő külföldit, ezért őt feljelentette a honvédség, és a Szegedi Törvényszék Katonai Tanácsa ítélte el. A honvédelmi tárca tájékoztatása szerint a szakaszvezető már nem tartozik a honvédség állományába.

Az elítélt rendőr gázspay-vel fújt le egy külföldit, akitől egy kerítés választotta el a kiskunhalasi menekülttábornál. A Szegedi Törvényszék Katonai Tanácsa szerint szakszerűtlenül és aránytalanul járt el, mikor az őt szidalmazó embert közvetlen közelről arcon fújta. Őt is elítélték. A lap kérdésére a rendőrségtől közölték viszont, hogy a rendőr továbbra is aktív állományú tag.

A Legfőbb Ügyészség múlt héten közölte, hogy 2015. szeptembere és 2017. augusztus 20. között 56 feljelentés érkezett rendőrségi katonai túlkapások miatt. 17 esetben magánszemély, 14 alkalommal rendőri szerv, 1 alkalommal a Magyar Honvédség, 1 esetben az Európa Tanács Kínzás Ellenes Bizottsága, 11 esetben az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, 3 alkalommal valamelyik ügyészség és 9 esetben az Orvosok Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet fordult a hatóságokhoz bántalmazás vagy hasonló bűncselekmények miatt.

Az előbb említett két esetben született jogerős ítélet, Az ügyészség szerint 10 hasonló nyomozás folyamatban van, 37 esetben pedig bizonyítottság vagy bűncselekmény hiányában megszüntették az eljárást.

hvg.hu

További hírek a témában
Warning: Unknown: Failed to write session data (memcached). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (127.0.0.1:11211) in Unknown on line 0