Vádat emeltek a kiskunhalasi cigarettacsempész ellen Kecskeméten

A kép illusztráció

A 45 éves halasi férfi felfüggesztett börtönt kaphat és mindkét autóját elkobozhatják.

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség költségvetési csalás bűntette miatt vádat emelt egy 45 éves kiskunhalasi férfi ellen, aki 2016. február 20-án a tompai határátkelőnél 1610 doboz, magyar adójegy nélküli, illetve szerb adójegyes cigarettát csempészett az országba, majd 9 nappal később egy igazoltatásnál további, több mint 2600 doboz cigarettát találtak nála.

A 45 éves vádlott 2016. február 20-án dél körül a saját autójával a tompai határátkelőnél lépett be az országba. A vámvizsgálatot végző pénzügyőrnek azt mondta, hogy csupán 1 liter szeszesitalt szállít az autóban. A gépkocsi átvizsgálása során azonban a vámosok a padlólemez alatt összesen 1610 doboz, magyar adójegy nélküli, illetve szerb zárjegyes cigarettát találtak. A pénzügyőrök a cigarettákat elkobozták, a csempészjármű pedig lefoglalták.

A vádlott a valótlan nyilatkozatával adófizetés nélkül hozott be jövedéki terméknek minősülő cigarettát Magyarország és egyben az Európai Unió területére, amivel a magyar költségvetésnek közel 2 millió forint kárt okozott.

A pénzügyőrök 9 nappal később, 2016. február 29-én Jánoshalmán ismét igazoltatták a vádlottat, aki egy másik autóval közlekedett. Ekkor az autóban kialakított rejtekhelyekről több mint 2600 doboz, magyar adójegy nélküli, illetve szerb zárjegyes cigaretta került elő.

Az utóbbi tettével a vádlott további, közel 1,5 millió forint kárt okozott a központi költségvetésnek, ugyanis jogosulatlanul szerzett meg és tartott magánál jövedéki terméket. A pénzügyőrök a cigarettákat szintén elkobozták és a másik autót is lefoglalták.

A büntetlen előéletű vádlott jelenleg szabadlábon várja a tárgyalást, vele szemben az ügyészség felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy a lefoglalt autókat is indokolt elkobozni. A vádlott bűnössége kérdésében a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

További hírek a témában