Vádat emeltek három embercsempész ellen Kiskunhalason

A kép illusztráció / police.hu

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség minősített embercsempészés bűntette miatt vádat emelt három szegedi férfi ellen, akik 2016. augusztus 17-én fizetségért 10 migránst akartak a kiskunhalasi befogadó táborból Nyugat-Európába csempészni, de a rendőrök Kiskunmajsán elfogták őket.

Az egyik vádlottat, egy 49 éves szegedi férfit egy ismeretlen embercsempész bízta meg azzal, hogy fizetségért szervezze meg tíz szír és iraki migráns illegális Nyugat-Európába csempészését a kiskunhalasi befogadó táborból. A szervező a bűncselekménybe bevont egy 38 éves és egy 40 éves szegedi férfit, akik testvérek.

A szegedi testvérpár a 49 éves vádlott utasítására autókat bérelt, majd 2016. augusztus 17-én a járművekkel Kiskunhalasra hajtottak és ott várakoztak. Eközben a 49 éves szervező egy másik személyautóval felvette, majd két fuvarral a bűntársaihoz szállította a befogadó táborból érkező szír és iraki migránsokat.

A 38 éves vádlott által vezetett gépkocsiba 4, míg bátyja autójába 6 migráns szállt be, akikkel az osztrák határ felé indultak. A konvoj biztonságos haladását előfutóként a 49 éves vádlott biztosította. Az előfutó értesítette is a 38 éves vádlottat arról, hogy rendőröket vett észre, aminek hatására az embercsempész a migránsokat a járművéből kiszállította. A kiszállított migránsokat nem sokkal később Kiskunmajsa külterületén mégis elfogták. A 40 éves vádlottat már nem sikerült értesíteni, így a rendőrök Kiskunmajsán a szállított migránsokkal együtt elfogták. Az egyenruhásoknak ezután a másik két vádlottat is sikerült elfogniuk. A 49 éves szervező fejenként 1300, azaz összesen 2600 eurót ígért a szállításért. Előlegként át is adta a testvéreknek az összeg felét, 1300 eurót.

 

A 49 éves vádlott ezt megelőzően egy ismeretlen embercsempész megbízásából további szállításokat is végrehajtott: 2016. július 23. és 2016. augusztus 15. napja között kilenc alkalommal, alkalmanként 4-6 fős migráns csoportot szállított Kiskunhalasról Németországba és Ausztriába úgy, hogy szállításonként 1.000 euró fizetséget kapott a célállomáson.

Valamennyi vádlott szabadlábon várja a tárgyalást. A 49 éves szervezőt folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettével, míg két bűntársát vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja a járási ügyészség. Bűnösségük kérdésében a Kiskunhalasi Járásbíróság fog dönteni.

 

További hírek a témában